Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αύριο στον Βύρωνα το ύστατο χαίρε στον χρυσό ολυμπιονίκη Οδ. Εσκιτζόγλου

Κοινωνια στις 28/08/2018

Ήταν 86 ετών

|> Αύριο Τετάρτη 29/8 στη 1 μμ στο Κοιμητήριο του Βύρωνα θα γίνει η κηδεία του χρυσού ολυμπιονίκη Οδυσσέα Εσκιτζόγλου.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ” αναφέρει: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με μεγάλη λύπη της, ανακοινώνει ότι ο Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας Οδυσσέας Εσκιτζόγλου έφυγε την Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, κάνοντας πιο «φτωχή» την Ολυμπιακή και αθλητική οικογένεια της Ελλάδας.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 με το σκάφος «Νηρεύς» στην κατηγορία Dragon, με τον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο και το Γιώργο Ζαΐμη.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στον Πειραιά στις 3 Μαΐου 1932 και έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1956, σε αγώνες με σκάφη τύπου Lightning ως αθλητής του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά. Αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας, ήταν Πρωταθλητής Ευρώπης αλλά και Μεσογειονίκης, ενώ είχε πετύχει και πολλές ακόμα σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Πήρε μέρος και σε ακόμα δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1964 στο Τόκιο, όταν κατετάγη στην 8η θέση με τον Θέμη Μαγουλά και τον Γιώργο Ζαΐμη, αλλά και το 1968 στο Μεξικό, όταν έφτασε στην 15η θέση με τον Αναστάσιο Βογιατζή και τον Γιώργο Ζαΐμη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, αλλά και όλα τα μέλη της Ολομέλειας, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους, στην οικογένεια του σπουδαίου Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, αλλά και σε όλους τους οικείους του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιστιοπλοϊκού ομίλου Πειραιώς, Γιάννης Παπαδημητρίου, δήλωσε: «Ο Οδυσσέας ήταν πάντα ενεργό μέλος του ομίλου μας. Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη και χρειαζόταν βοήθεια, ειδικότερα τους μικρούς αθλητές. Η παρουσία του ήταν πάντα ευχάριστη και χαρούμενη, τα λόγια του μετρημένα, το βλέμμα του ήρεμο.

Ο ΙΟΠ χαιρετά ένα μεγάλο κομμάτι της τεράστιας ιστορίας του. Στα χρόνια που πέρασαν ο Οδυσσέας υπήρξε πρωτεργάτης στην εδραίωση και ανάπτυξη του αθλήματος στον όμιλο. Με την ευρύτητα των απόψεών του, με τη σεμνότητα και το αψεγάδιαστο ήθος του, συνέβαλλε πάντοτε στην διάδοση του αθλήματος. Η οξύτητα και η αντιπαλότητα ήταν πρακτικές που δεν εξέφραζαν το προσωπικό του ήθος. Για αυτό και κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων».

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε για την απώλεια του Οδυσσέα Εσκιτζόγλου: «Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του μεγάλου Ολυμπιονίκη ιστιοπλόου μας, του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, Πειραιώτη Οδυσσέα Εσκιτζόγλου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, ο εκλιπών με τον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο και τον Γιώργο Ζαΐμη κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και σηκώσανε την Ελληνική σημαία ψηλά. Ως Δήμαρχος Πειραιά εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ολυμπιονίκη, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς αλλά και σε όλους τους οικείους του».

Απάντηση