Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε σύμπραξη δύο κλασικές κιθάρες με αρχαία ελληνική λύρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 27/04/2022

Αύριο στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής ο πατήρ και ο υιός Γκόλγκαρης, επί σκηνής με τον δρ. Νικόλαο Ξανθούλη

|> Στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής εμφανίζονται αύριο Πέμπτη 28/4 – στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης (27-30/4) – ο διάσημος κιθαριστής Στέλιος Γκόλγκαρης με τον καταξιωμένο γιό του Γιώργο Γκόλγκαρη και τον σολίστ αρχαίας ελληνικής λύρας και συνθέτη δρ. Νικόλαο Ξανθούλη – επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την ΔΚΕΠΠΑΚ του Δήμου Κομοτηνής με την στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών (ΣΕΚ) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη και κιθαριστή Δημήτρη Σβυντρίδη.

Ο Στέλιος Γκόλγκαρης έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε φημισμένους χώρους συναυλιών όπως: “Alte Opera” στην Φρανκφούρτη, “Olympia” στο Παρίσι, “Αμαντέο Ρολντάν” στην Αβάνα, “Μέγαρο Μουσικής Αθηνών”, “Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης”, “Ωδείο Ηρώδου του Αττικού”, “Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου” κ.α.

Το 1998 υπογράφει αποκλειστικό συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία SONY CLASSICAL, κυκλοφορώντας το CD με τίτλο “TANGO PASSION” μαζί με τον κιθαριστή Βασίλη Μαστοράκη.

Ακολούθησαν άλλα 12 CD, με σημαντικότερα το “TANGO LESSONS – Τα καλύτερα Tango του A. Piazzolla” με την συμμετοχή του Astor Piazzolla, το “BORDEL” με συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και ο “ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ”, σε στίχους του F.G. Lorca με τον Μάριο Φραγκούλη.

Έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως οι: Philadelphia Orchestra, Paderewski Symphony Orchestra, Κρατική Αθηνών, Εθνική Συμφωνική ΕΡΤ κ.α.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους μαέστρους όπως οι: Ντυτουά, Μόρις, Μπρόουερ, Ντε Μπόρντες, Ντάφοφ, Μυράτ, Καρυτινός, Λογιάδης κ.ά. καθώς και με γνωστούς Έλληνες συνθέτες όπως οι: Ηλ. Ανδριόπουλος, Δ. Τσακνής, Ν. Ξανθούλης, Στ. Κορκολής, Στ. Κραουνάκης, κ.ά.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, στο Δημοτικό Ωδείο Υμηττού και στο Μουσικό Εργαστήρι του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά. Από το 2013 είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών.

Ο Γιώργος Γκόλγκαρης εμφανίστηκε ως σολίστ, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Συμμετείχε σε συναυλίες, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α. συμπράττοντας με καλλιτέχνες, όπως οι Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Χατζής, Βασίλης Λέκκας, Ηλίας Ανδριόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης κ.α.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, στο Σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά και στο Αθηναϊκό Ωδείο.

Ο δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, καλλιτεχνικός σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

Υπηρέτησε ως κορυφαίος Α’ τρομπετίστας της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009 και από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού. Από το 2004 έως το 2017 ήταν καθηγητής – σύμβουλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.

Η έρευνά του για την αναβίωση της τεχνικής της αρχαίας σάλπιγγας και της αρχαίας ελληνικής λύρας χαίρει διεθνούς αναγνωρίσεως έχοντας λάβει δύο φορές την διάκριση “Kress Lectureship από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (2012 και 2017).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: