Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε εξέλιξη η έρευνα: ‘’Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας’’

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 13/03/2023

Η δράση της γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου και ίσως παραταθεί

|> Την υλοποίηση έρευνας με αντικείμενο τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και τίτλο ‘’Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας’’ ανακοινώνει η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ) και προσκαλεί τους νησιώτες επιχειρηματίες να εκφράσουν την άποψή τους ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.surveymonkey.com/r/islandentre

Η έρευνα θα διαρκέσει έως τις 28/3/2023 και δύναται να παραταθεί ανάλογα με την πορεία υλοποίησης και τη συμμετοχή ικανού και αντιπροσωπευτικού δείγματος.

Διεξάγεται για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο και στοχεύει να αποτελέσει μόνιμο εργαλείο καταγραφής, συστηματικής μελέτης και παρακολούθησης δεικτών νησιωτικής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στα χαρακτηριστικά της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, του κόστους του νησιωτικού επιχειρείν και άλλων κρίσιμων ζητημάτων που αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στον ελληνικό νησιωτικό χώρο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελεί συνέχεια της εισήγησης του γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, που συμπεριλήφθη στις προτάσεις του ‘’Συμφώνου της Μυτιλήνης’’ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους εκπροσώπους των νησιωτικών επιμελητηρίων και του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), κατά την ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην έδρα της ΓΓΑΙΝΠ, στις 5 Νοεμβρίου 2022.

Η έρευνα για τη νησιωτικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο, που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4832/2021, εκεί όπου η νησιωτική επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί και μελετάται ως διακριτό πεδίο εφαρμογής πολιτικών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δεδομένου ότι το νησιωτικό επιχειρείν εμπεριέχει σημαντικές διαφορές από τη γενική επιχειρηματικότητα και πλήττεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, όπως η γεωγραφική απομόνωση, η ατέλεια των αγορών, η έλλειψη οικονομιών κλίμακας, τα υψηλά κόστη μεταφορών πρώτων υλών ή προϊόντων, κλπ., μέσω της εν λόγω έρευνας θα δοθεί η δυνατότητα για άμεση παρακολούθηση και εποπτεία της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας των νησιωτικών περιοχών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα προσδιοριστούν συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση και την τόνωση της οικονομίας των νησιών.

Η κατάρτιση του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε από στελέχη της ΓΓΑΙΝΠ με την επιστημονική συνδρομή ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Θεσσαλίας, Παντείου και Αιγαίου και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: