Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βιβλίο-κόντρα στο εφήμερο, στο ανούσιο, στο ανόητο και στο “δήθεν”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/02/2015

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες, μία «προκλητική» για την εποχή μας έκδοση, καθώς πρόκληση θεωρείται σήμερα ό,τι «ανεβάζει» τον άνθρωπο και ό,τι λακτίζει ξεχασμένες έννοιες που έχουν σχέση με τον νου και την πνευματικότητα…

likoudisΠρόκειται για το πόνημα του Δημ. Π. Λυκούδη, με τον τίτλο “Βίος Αβίωτος” – μία σειρά δοκιμίων ορθόδοξου προβληματισμού και μία σύνθεση δοκιμίων θεολογικών, ψυχολογικών, πολιτιστικών, φιλολογικών, με κοινό παρανομαστή την προσέγγιση της αμφίσημης έννοιας “άνθρωπος”, όλως ιδιαιτέρως στην ιδιάζουσα καθημερινότητα του σήμερα.

Στις 245 σελίδες του πραγματεύεται την αναγωγή του ανθρωπίνου νοός προς τα υψηλά και άρρητα, προς τα επουράνια και θεία, πάντοτε ως συμπόρευση και αφετηρία την κατάκτηση και οικειοποίηση της πρόγευσης της πνευματικότητας από την παρούσα πραγματικότητα.

Με γλώσσα καθαρή και ευστρόφως ρέουσα, με ύφος απλό και επιδέξιο, προσκαλεί τον αναγνώστη σε μία κοινοτική συνοδοιπορία προς το αύριο, τού εμπνέει το θάρρος, τού εγκαθιδρύει την ελπίδα και την προσμονή, την πίστη και αγωνία μη τυχόν και πάψει να ονειρεύεται…

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου “Βίος Αβίωτος”. Από αριστερά: Η Αγγελική Καψάλη (επί πτυχίω φοιτήτρια Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α), ο συγγραφέας Δημ. Π. Λυκούδης,  ο κ. Σπ. Τσιτσίγκος (δρ. Θεολογίας, δρ. Ψυχολογίας, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ), ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Κολλιόπουλος (υπ. δρ. Θεολογίας) και τέλος ο Γ. Μανώλης (πτ. Θεολογίας και υπ. ΜΔΕ Ερμηνευτικής Θεολογίας).

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου “Βίος Αβίωτος”. Από αριστερά:
Η Αγγελική Καψάλη (επί πτυχίω φοιτήτρια Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α), ο συγγραφέας Δημ. Π. Λυκούδης, ο κ. Σπ. Τσιτσίγκος (δρ. Θεολογίας, δρ. Ψυχολογίας, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ), ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Κολλιόπουλος (υπ. δρ. Θεολογίας) και τέλος ο Γ. Μανώλης (πτ. Θεολογίας και υπ. ΜΔΕ Ερμηνευτικής Θεολογίας).

Το who is who του συγγραφέα, όπως αυτό καταγράφεται στο «Θεολογικό Σπουδαστήριο» που διατηρεί στο Διαδίκτυο…

Ο Δημήτριος Π. Λυκούδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Θεολογία [τμήμα Θεολογίας] στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλολογία [τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας] στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. [Χριστιανική Αγωγή και Ποιμαντική] και ακολούθως στο τμήμα Θεολογίας [Δογματική]. Είναι υπ. Διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στον τομέα της Ψυχολογίας της Θρησκείας.

Το ερευνητικό του έργο εστιάζει σε θέματα ποιμαντικά και δογματικά και σε ζητήματα που άπτονται της Ψυχολογίας της Θρησκείας. Προσκεκλημένος Ιερών Μητροπόλεων τόσο του κέντρου όσο και της επαρχίας, κηρύττει ορθόδοξο λόγο περιοδικά. Επιμελείται και παρουσιάζει εβδομαδιαίως τεσσερις (4) ραδιοφωνικές εκκλησιαστικές εκπομπές [Ι.Μ. Χίου, Ι.Μ. Αιτωλίας, Ι.Μ. Αργολίδος, Ι.Μ. Παροναξίας, Ι.Μ. Κεφαλληνίας, Ι.Μ. Ξάνθης, Ι.Μ. Πατρών, Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ι.Μ. Χαλκίδος, Ρ/Σ Πεμπτουσία,  Ρ/Σ Αγίων Μετεώρων, Ι.Μ. Βεροίας και Ναούσης] και κατά διαστήματα, προσκεκλημένος του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ομιλεί για θεολογικά και ποιμαντικά θέματα. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά θεολογικά και ιστορικά συνέδρια και ημερίδες και αρθρογραφεί σε εκκλησιαστικά και ιστορικό-φιλοσοφικά περιοδικά. Επιμελείται και διαχειρίζεται τρία (3) ιστολόγια στο διαδίκτυο, “Θεολογικο Σπουδαστήριο”, “Θεολογικό Αναλόγιο”, “Θεολογικό Υπόμνημα”. Απο τον Ιανουάριο του 2015  εκδίδει και επιμελείται το έντυπο περιοδικό “Αιτωλικός Απόηχος”, μια δίμηνη έκδοση πολιτιστικού περιεχομένου.

Ως κάτοχος διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής [Ωδείο Αιγάλεω], διακονεί στο ιεροψαλτικό αναλόγιο σε δύο ενορίες [Ι.Μ. Πειραιώς και Ι.Μ. Νέας Σμύρνης] και συμμετέχει σε εκκλησιαστικές χορωδίες και συναυλίες [διακόνησε και ως κατηχητής ανωτέρου στην Ι.Μ. Πειραιώς από το 2003 έως το 2009]. ΄Εχει βραβευτεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις για την συνολική εκκλησιαστική και πολιτιστική του δράση.  Από τον Οκτώβριο του 2014 τυγχάνει μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (ΔΕΕΛ). Στις 13/11/2014 βραβεύτηκε απο την Διεθνή ΄Ενωση Λογοτεχνών της  Βραζιλίας για την ποικίλη εργογραφική του δραστηριότητα. Ομιλεί Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ρωσικά και Ρουμάνικα.

΄Εργα του: “Η Προσευχή ως επικοινωνιακός τρόπος προσέγγισης του Θείου στο χώρο του μεταμοντέρνου κόσμου” (Αθήνα 2011), “Βίος Αβίωτος” (Αθήνα 2014), “Οσμήν Ευωδίας Αγιορείτικης” (Αθήνα 2015).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: