Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βοήθεια 16,3 εκ. ευρώ για φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα – Βουλγαρία

ΕU στις 15/09/2015

Απόφαση Ευρωβουλής

Η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλκίου, υπό την προεδρία του Jean Arthuis (φωτό) (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), ενέκρινε την παροχή βοήθειας ύψους 16,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τη  Βουλγαρία για την επισκευή ζημιών που προκλήθηκαν σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές από τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες στις αρχές του 2015.  Η οικονομική αυτή ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης μένει τώρα να εγκριθεί και από την ολομέλεια του ΕΚ τον Οκτώβριο.

Χώρα Φυσική καταστροφή Χρονική περίοδος Ύψος βοήθειας σε ευρώ Εισηγητής
Ελλάδα Πλημμύρες Φεβ 2015 9.896.950 Andrey Novakov (ΕΛΚ, Βουλγαρία)
Βουλγαρία Ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις Ιαν-Φεβ 2015 6.377.815 Andrey Novakov (ΕΛΚ,  Βουλγαρία)

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης θα επιστρέψει μέρος του κόστους που οι δύο χώρες επωμίστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών μετά από τις έντονες χειμερινές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βουλγαρία και την κεντρική, ανατολική και δυτική Ελλάδα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015.

Στην Ελλάδα, οι πλημμύρες κατέστρεψαν δημόσια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές εκτάσεις και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στην κεντρική Ελλάδα και στην περιοχή του Έβρου, ενώ στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, οι δυνατές βροχοπτώσεις και οι επακόλουθες πλημμύρες και κατολισθήσεις κατέστρεψαν αναχώματα, δίκτυα επικοινωνιών και δρόμους καθώς και δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Οι δύο ελληνικές περιφέρειες θα λάβουν βοήθεια ύψους 9,9 εκατ. ευρώ και η Βουλγαρία θα λάβει 6,3 εκατ. ευρώ.

Η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια θα γίνει στην πρώτη σύνοδο του Οκτωβρίου. Το Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την παροχή βοήθειας από χθες Δευτέρα 14/9.

 

Απάντηση