Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Βουτιά” το πετρέλαιο λόγω “υπερπροσφοράς”

Χωρίς κατηγορία στις 24/12/2014

Με φόντο τις δηλώσεις αρκετών υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΠΕΚ ότι τα επίπεδα της παραγωγής θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα επανήλθαν οι εκτιμήσεις στην αγορά ότι θα υπάρξει «υπερπροσφορά» το προσεχές διάστημα.

oil barrelΑποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί νέα πτώση τιμών. Το αργό παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 1,75 δολ. ή 3% στα 55,38 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Φεβρουαρίου σημειώνει βουτιά 2,2% διολισθαίνοντας στα 60 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Ένα εξάμηνο φθηνών καυσίμων περιμένει τους καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Reuters. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τιμές θα αρχίσουν του πετρελαίου να ανακάμπτουν στις διεθνείς αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν θα μειωθεί η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

«Οι πετρελαϊκές τιμές θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν μέχρι να καταστούν μη ελκυστικές οι επενδύσεις στον κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου και μοιραία να αρχίσει να περιορίζεται η παραγωγή του», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ο ειδικός περί τα πετρελαϊκά αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.

Στην έρευνα του Reuters, στην οποία μετείχαν 30 οικονομολόγοι και ειδικοί περί τα πετρελαϊκά αναλυτές, σημειώνεται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) θα διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά στα 74 δολάρια το βαρέλι και ότι το 2016 θα διαμορφωθεί στα 86,30 δολάρια το βαρέλι – δεν πρέπει να περιμένει κανείς δηλαδή ταχεία αποκατάσταση των τιμών σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι, όπως βρισκόταν επί μακρό χρονικό διάστημα και έως τον περασμένο Ιούνιο το Brent.

Την χρονιά που εκπνέει η μέση τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 100,57 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, η τιμή υποχώρησε στα 58,50 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Πηγή: Reuters, in.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: