Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βούτσης: Μέτωπο ευρωπαϊκού νότου και Βαλκανίων για επίλυση του προσφυγικού

ΕΛΛΑΔΑ στις 28/08/2016

Ημερίδα στη Φλώρινα

Στην ημερίδα για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του “Αριστοτέλη” Φλώρινας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικ. Βούτσης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην ακριτική περιοχή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Πρέσπες 2016”.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βούτσης, μεταξύ άλλων τόνισε:

  • Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση μέσα στην Ευρώπη, κυρίως, αλλά όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση των αιτιών που γεννάνε τις μαζικές προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και για τη διαχείριση των συνεπειών, δηλαδή την πολιτική υποδοχής, φιλοξενίας, ασφάλειας και μερικής ενσωμάτωσής τους.
  • Η απόφαση για ανάληψη του μερίσματος ευθύνης ανά χώρα όχι μόνο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και με αυστηρότητα, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί πιλοτική και ανοικτή για μεγάλη διερεύνηση και επέκτασή της.
  • Οι χώρες του Νότου και της Βαλκανικής πρέπει να συγκροτήσουν μέτωπα και ευρείες συμπαρατάξεις, που θα επιβάλουν την πολιτική των ανοικτών νότιων και ανατολικών διαδρόμων με ασφάλεια για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών.
  • Η Ευρώπη των φρακτών και του αποκλεισμού, το νέο φρούριο, που χτίζουν αντιλήψεις ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας είναι ταυτόχρονα μια Ευρώπη-παράγοντας για παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής, για διαρκή έλλειψη αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες της. Μπορεί να εξελιχτεί γρήγορα σε μήτρα διαλυτικών και συγκρουσιακών ρήξεων μέσα στον πυρήνα της.
  • Πρέπει να ηττηθεί και να απομονωθεί αυτή η εξέλιξη. Με συστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης, της ειρήνης, των αξιών του ανθρωπισμού και της ιστορικής ενόρασης, που μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις εκπροσωπούν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: