Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βρέθηκε μία “γόπα” σε καλντερίμι της Ύδρας!

FLASH στις 19/09/2015

Αφιλόξενο νησί σε ρύπανση και ηχορρύπανση

Του Παντελή Ξανθίδη

Ό,τι κι αν γράψει κανείς για την Ύδρα και τις ομορφιές της, το «πειραϊκό» νησί παραμένει να διατηρεί αλώβητη την μοναδικότητά του και να αποτελεί κάτι το ξεχωριστό, τουλάχιστον για τον ελληνικό τουριστικό χάρτη.

Αν και τα «πάντα ρει», η Ύδρα είναι σαν να «κρύβεται» από τον χρόνο και έτσι να… στερείται δύο στοιχείων που χαρακτηρίζουν έναν «σύγχρονο» ελληνικό τόπο, όπως είναι η ρύπανση και η ηχορρύπανση!

Πρόκειται περί μιάς διαπίστωσης, μετά από μία 10ωρη επίσκεψη στο νησί. Για ένα πλήρους δράσης δεκάωρο, που άρχισε με πρωινό καφέ εκεί δίπλα στη Μητρόπολη, που συνεχίστηκε με μία… ανάβαση στην περιοχή Κουρμάδα και ολοκληρώθηκε το απομεσήμερο με φαγητό σε ταβέρνα πίσω από την Alpha Bank και το απόγευμα με παγωτό στο «φεύγα» για Πειραιά.

Καθ΄ όλη αυτή τη διάρκεια, διαπίστωσα ότι δύο τινά είναι εκείνα που ξεχωρίζουν στην Ύδρα. Όπως προαναφέρεται είναι η ρύπανση και η ηχορρύπανση.

Για το θέμα της ρύπανσης, το μοναδικό σκουπίδι που είδα σε όλη αυτή τη διαδρομή, ήταν μία «γόπα» πεταμένη στο καλντερίμι, εκεί στο «περίμενε» για τον απόπλου. Ούτε στα σοκάκια της… ορεινής Κουρμάδας δεν υπάρχει σκουπίδι!

Αυτό αποτελεί επίτευγμα της δημοτικής αρχής, των κατοίκων ή και των δύο μαζί; Το «εύγε» ανήκει σε όλους τους Υδραίους, επειδή δείχνουν πως ξέρουν να αγαπούν τον τόπο τους. Στους ανθρώπους που δεν αρκούνται ότι στο νησί τους δεν υπάρχει μηχανοκίνητο όχημα (εκτός ενός μικρού απορριμματοφόρου), αλλά «απαγορεύουν» την κάθε μορφής πηγή καυσαερίων. Που σημαίνει πως ούτε «παπάκι» δεν κυκλοφορεί!

Και με το «παπάκι», προχωράμε στο θέμα της ηχορρύπανσης – μία έννοια άγνωστη για το νησί, αφού ο μόνος θόρυβος που παράγεται είναι από τις ρόδες των καροτσιών που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των προϊόντων. Και μάλιστα οι ρόδες είναι… λαστιχένιες!

Και κάτι άλλο περί ηχορρύπανσης… Δεν υπάρχει καφετέρια ή ταβέρνα που να εκπέμπει μουσικούς… θορύβους! Τα «μπάμπα-μπούμπα» είναι ανύπαρκτα και αν κάποιο μαγαζί διαθέτει μουσική, αφ΄ ενός δεν ηχορρυπαίνει όλο το νησί και αφ’ ετέρου η χαμηλή ένταση «επιτρέπει» στους θαμώνες να συζητούν…

Όταν ρώτησα έναν σερβιτόρο, εάν αυτό είναι οδηγία του δήμου, είπε ότι απλώς αποτελεί συνήθεια των επιχειρηματιών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλο αυτό το ανάγνωσμα, αφορμή στάθηκε εκείνη η «γόπα» στο σημείο άφιξης/αναχώρησης των επιβατών των σκαφών της Hellenic Seaways. Μία «γόπα» που φωτογραφήθηκε προκειμένου να σταλεί ως… ενοχοποιητικό στοιχείο στη δημοτική αρχή!

Ακούς εκεί να μην υπάρχει ούτε ένας κάδος γεμάτος! Πού φτάσαμε… Μας έκαναν οι ρυπογόνες πολιτικές να ξεχνάμε τα αυτονόητα! Κάτι όμως, που μας θυμίζει η Ύδρα. Λοιπόν, συγχαρητήρια στον κόσμο της και στον δήμαρχό της.-

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: