Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διεθνής διαγωνισμός για τον αγροτοδιατροφικό τομέα

Flash στις 16/10/2020

Βραβεία για “Olymp Awards ‘20” για γευσιγνωσία και συσκευασία τροφίμων και ποτών

|> Συνάντηση στην Αθήνα είχαν σημαντικοί παραγωγοί τροφίμων και ποτών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την ευκαιρία μιας μοναδικής διοργάνωσης με θέμα την γευσιγνωσία μοναδικών προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Ελληνικές αλλά και από δώδεκα διαφορετικά κράτη ξένες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών με τα 575 αντιπροσωπευτικά δείγματα τους συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό “OLYMP AWARDS 2020” Γευσιγνωσίας και Συσκευασίας Τροφίμων και Ποτών. Οι διαγωνισμοί www.OlympAwards.com απονείμουν διαφορετικά είδη βραβείων OLYMP Awards 2020 για τις κατηγορίες:

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας
  • TASTE Olymp Awards 2020, διαγωνισμός ποιότητας τροφίμων και ποτών
  • DESIGN Olymp Awards 2020, διαγωνισμός συσκευασίας τροφίμων και ποτών

Δικαίωμα συμμετοχής στο βραβείο ανώτερης γεύσης, αλλά και στο βραβείο καλύτερης συσκευασίας έχουν όλα τα επώνυμα επεξεργασμένα ή μη τρόφιμα και ποτά που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα προϊόντα προς αξιολόγηση θα πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση και τα διακριτικά στοιχεία πρέπει να αναγράφονται σωστά και με σαφήνεια στην ετικέτα, προϊόντα δηλαδή έτοιμα για διάθεση προς το καταναλωτικό κοινό.

Μπορούν να συμμετάσχουν γαλακτοκομικά, μέλι, ζυμαρικά, παξιμάδια, ελαιόλαδο, ελιές, τσάι, οίνος, τσίπουρο, οινοπνευματώδη, βιολογικά, προϊόντα κρέατος, ψαρικά, μπαχαρικά και γενικά όλα τα τρόφιμα και τα ποτά.

Αξιολόγηση

Τα προϊόντα δοκιμάζονται κατά την “τυφλή” μέθοδο, χωρίς συσκευασία και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Σε κάθε προϊόν αποδίδεται ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους. Η αξιολόγηση των δειγμάτων για τα TASTE Olymp Awards γίνεται από το Chef’s Jury Panel με panel leader τον Κωνσταντίνο Μουζάκη πρόεδρο του Acropolis – Chef’s Club of Attica. Κάθε κριτής πραγματοποιεί μια οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκιμάζει, και καταγράφει μια αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία αντιπροσωπεύει τη γενική αίσθηση απόλαυσης (που βαρύνει περισσότερο στον τελικό βαθμό) καθώς και άλλα κριτήρια, όπως όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση στο στόμα.

Τα προϊόντα αξιολογούνται με κριτήριο τις ξεχωριστές τους ιδιότητες και δεν συναγωνίζονται μεταξύ τους. Για τον διαγωνισμό συσκευασίας DESIGN Olymp Awards την ομάδα κριτών έχει αναλάβει η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας. Τα προϊόντα δοκιμάζονται από πολυάριθμο πάνελ 10 κριτών.

Βραβεία τροφίμων και ποτών

  • ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης ή συσκευασίας (Gold Olymp Award), τα προϊόντα με 95,5% και 100%
  • ΧΡΥΣΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης ή συσκευασίας (Gold Olymp Award), με βαθμούς μεταξύ 85,5% και 95%
  • ΑΡΓΥΡΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης ή συσκευασίας (Silver Olymp Award), τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 75,5% και 85%
  • ΧΑΛΚΙΝΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης ή συσκευασίας (Bronze Olymp Award), τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 65% και 75%

Απάντηση