Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γεωγραφικά, η Μακεδονία είναι μόνον εντός Ελλάδος – Τα Σκόπια (Παιονία) ήταν κατάκτηση

Χωρίς κατηγορία στις 28/01/2018

Χάρτης του Johann Schott

Τ/Π |> Ένα άρθρο σχετικό με την γεωγραφική θέση της Μακεδονίας, που έχει αναρτηθεί στο infognomonpolitics του Σταύρου Καλεντερίδη* με τίτλο “Γεωγραφική Μακεδονία”ανατρέπει απόψεις και εντυπώσεις, για το ποιές χώρες κατέχουν (αν κατέχουν) εδάφη της Μακεδονίας.

Στη περίπτωση που τα όσα αναφέρονται στέκουν ιστορικά και γίνουν σεβαστά, τότε ίσως προκληθεί αλλαγή στο ρουν των εξελίξεων. Ας δούμε τι γράφει, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλεντερίδης:

Παρατηρώ μετά λύπης μου ότι η σκοπιανή προπαγάνδα (υποστηριζόμενη από σύσσωμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα) περί τριπλής γεωγραφικής Μακεδονίας (Ελλάδας, Σκοπίων, Βουλγαρίας), έχει διαδοθεί τόσο πολύ από δημαγωγούς και αντιπάλους της χώρας που δυστυχώς έχει αρχίσει να επηρεάζει και υγιώς σκεπτόμενους πολίτες. Για να το ανατρέψουμε:

Η σημερινή περιοχή που βρίσκονται γεωγραφικά τα Σκόπια είναι η αρχαία Παιονία (αν και οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Παίονες). Η Παιονία δεν αποτέλεσε ποτέ γεωγραφικό τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας αλλά ήταν μία κατάκτηση του Μακεδονικού Βασιλείου (όπως δεκάδες άλλες).

Χάρτης του Johann Schott (1477-1550)

Τα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας ήταν τα όρη ΒαρνούνταςΒόραςΚερκίνη και Όρβηλος (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια και της Ελλάδας).

Η περιοχή βόρεια των ορέων δεν υπήρξε γεωγραφικό κομμάτι της Μακεδονίας διότι η διέλευση των βουνών δεν ήταν καθόλου εύκολη, ενώ το δύσβατο μονοπάτι που ένωνε τη Μακεδονία με την Παιονία καθιστούσε την πολιτική διαχείριση των περιοχών αυτών από την Πέλλα ιδιαίτερα δύσκολη.

Η μορφολογία δηλαδή και η γεωγραφία του ελληνικού εδάφους είναι αυτή ακριβώς που εξηγεί γιατί το βασίλειο των Αργεάδων εφάπτεται πλήρως και βρισκόταν μόνο εκεί που βρίσκεται η σημερινή ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας! 

Γεωγραφικά λοιπόν άνω Μακεδονία ήταν και είναι η περιοχή της σημερινής Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ νότια Μακεδονία ήταν και είναι η Πιερία.

(*Ο κ. Στ. Καλεντερίδης, είναι πολιτικός επιστήμων, διεθνολόγος, επικοινωνιολόγος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: