Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Για ποιό λόγο ο κ. Βέρχοφσταντ, “επιτίθεται” στους Έλληνες εφοπλιστές

ΕU,ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 09/07/2015

Διασυνδέσεις με επιχειρηματικά λόμπι και κυρίως με εκείνο των ναυτιλιακών εταιρειών καταλογίζουν στον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Βέρχοφσταντ, μη κυβερνητικές οργανώσεις στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βέρχοφσταντ, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε ανάμεσα σε άλλα να καταργηθούν «τα προνόμια των εφοπλιστών στην Ελλάδα, των στρατιωτικών, της ορθόδοξης εκκλησίας, των ελληνικών νησιών και των πολιτικών κομμάτων».

Η βελγική εφημερίδα «Le Soir» γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικών οργανώσεων που ζητούν περισσότερη διαφάνεια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο κ. Βέρχοφσταντ είναι ένας από εννέα ευρωβουλευτές που κατέχουν σημαντικές και αμειβόμενες θέσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους ή συνδέσμους επιχειρήσεων, οι οποίοι επηρεάζουν (το γνωστό “λόμπινγκ”) την λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε..

Η έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η «Corporate Europe Observatory» και η «LobbyControl» αναφέρει ότι «ο κ. Βέρχοφσταντ είναι μέλος επτά διοικητικών συμβουλίων και επιτροπές διοίκησης, από τις οποίες εισπράττει 12.000 ευρώ το μήνα».

Γίνεται ειδική αναφορά στη σχέση του με μια από τις πιο σημαντικές βελγικές ναυτιλιακές εταιρείες την Exmar και την εταιρεία Sofina (χρηματοπιστωτικά και μεταφορές) , καθώς και η ομιλία του κ. Βέρχοφσταντ στο όνομα της Exmar σε εκδήλωση που που διοργάνωσαν ναυτιλιακές εταιρείες το Μάρτιο του 2015.

Από το γραφείο του κ. Βέρχοφσταντ, σύμφωνα με την «Le Soir», διαψεύδουν κάθε σύγκρουση συμφερόντων και δηλώνουν ότι η συμμετοχή του ευρωβουλευτή προβλέπεται από τη βελγική νομοθεσία, δεν αφορά λήψη αποφάσεων και περιορίζεται στη διασφάλιση της καλής λειτουργίας της επιχείρησης…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: