Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Για 7η χρονιά η μοναδική “Τελενίκειος Ηχώ” στο Φεστιβάλ της Σερίφου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 21/07/2015

Το Φεστιβάλ Σερίφου 2015 φιλοξενεί και φέτος το 7ο Φεστιβάλ Σουραυλιού ‘Τελενίκειος Ηχώ”, την Κυριακή 2 Αυγούστου, στο Θέατρο της Κάτω Χώρας.
Σουραύλι. Η λέξη φέρνει στο νου εκείνη την υπέροχη ταινία του ’63 “Ένας Ντελικανής” όπου ο Μάνος Κατράκης έπαιζε το ρόλο του θεού Πάνα με το σουραύλι του, την κατσίκα του, ένα μαθητευόμενο βοσκό, σ’ ένα απόλυτα βουκολικό περιβάλλον. Τσαμπούνα, τουμπί και σουραύλι, αρχέγονα ποιμενικά μουσικά όργανα που η χρήση τους στις Κυκλάδες χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων.
Μέσα από διδασκαλίες, φεστιβάλ και συναντήσεις, γίνεται προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης των Λαϊκών Πνευστών Οργάνων του Αιγαίου. Η Σέριφος, με πρωτεργάτη τον αυτοδίδακτο ερευνητή-λαογράφο Θοδωρή Γ. Λιβάνιο, βρίσκεται στην καρδιά αυτών των προσπαθειών. Κι ο Θοδωρής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πως χωρίς χρηματοδότηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η παράδοση του σουραυλιού σύντομα θα εκλείψει.
Εφέτος το Φεστιβάλ σουραυλιού Σερίφου εισέρχεται στον έβδομο χρόνο ζωής του. Ντόπιοι οργανοπαίχτες από τη Σέριφο και άλλα Κυκλαδονήσια θα παίξουν με το σουραύλι και το τουμπί, μοναδικές συγκινητικές καταγραφές παλιών μουσικών και θα αναβιώσουν ήχους πρωτόγονους και πρωτόγνωρους.
Τη διοργάνωση, επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης έχει κάνει ο Θοδωρής Γ. Λιβάνιος, μέλος του δ.σ. και υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού του δήμου Σερίφου ο οποίος θερμά ευχαριστεί το Φεστιβάλ Σερίφου και το Σύνδεσμο Σεριφίων για την παραχώρηση του θεάτρου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όπως είναι γνωστό, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Σερίφου θα πραγματοποιηθεί στο μαγικό θέατρο της Κάτω Χώρας. Από τις 27 Ιουλίου μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2015 η μουσική θα γεμίσει το Αιγαίο και θα συνδέσει τον ουρανό με τη θάλασσα σαν φυσικό σκηνικό στο κοίλο θέατρο της Σερίφου. Με στόχο την εξάπλωση της τέχνης και του πολιτισμού, της σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό αλλά την εξωστρέφεια του νησιού στον κόσμο, το Φεστιβάλ Σερίφου ανοίγει τις πύλες του με ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο της μουσικής…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: