Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Β. Αλεξανδρής υπενθυμίζει: Αντισυνταγματικό το ασφαλιστικό-φορολογικό ν/σ

ΕΛΛΑΔΑ στις 07/05/2016

Πιό επίσημα δεν γίνεται!

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) και της Ολομέλειας προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Αλεξανδρής, με σημερινή δήλωσή του “υπενθυμίζει” προς κάθε αρμόδιο ότι στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, επιβεβαιώνεται η αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού/φορολογικού νομοσχεδίου.

Στη δήλωσή του ο κ. Αλεξανδρής, αναφέρει:

 

Η θέση του δικηγορικού σώματος περί της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνεται και από την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Ενδεικτική είναι η ακόλουθη περικοπή:

ΣΤ. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι, ειδικώς ως προς συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες), η επιβολή εισφοράς κυρίας σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και εφάπαξ παροχής, με συντελεστή άνω του 35% επί του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με τις θεσπιζόμενες, δια του άρθρου 113 του παρόντος, νέες κλίμακες συντελεστών φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης, άγει, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε υπέρμετρη μείωση του εισοδήματός τους και θίγει το, κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, δικαίωμα συμμετοχής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, έστω κι αν προσωρινώς, για την μεταβατική περίοδο από 1.1.2017 έως 31.12.2020, προβλέπει ειδικώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες κατά το ποσοστό της έκπτωσης θα καταβληθούν σε μεταγενέστερο χρόνο” (σελ. 10, 11).

Απάντηση