Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δίκτυο CLIMATTICA στους ΟΤΑ για την εν εξελίξει κλιματική αλλαγή

Χωρίς κατηγορία στις 02/08/2021

Ιδρύεται με πρωτοβουλία Πατούλη Ποια η σκοπιμότητα και η συμμετοχή της Περιφέρειας – Καθημερινότητα, οικονομία, περιβάλλον

|>Ένα νέο, πανελλαδικό δίκτυο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κλιματική αλλαγή και το μετριασμό των επιπτώσεων αυτής με την επωνυμία “Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή- CLIMATTICA”, δημιουργείται με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Μετά από εκτενή συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, εγκρίθηκε η  σκοπιμότητα και η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής. Στο δίκτυο, εκτός της Περιφέρειας Αττικής, θα συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη με απόφαση των Συλλογικών τους Οργάνων, οι Περιφέρειες Κρήτης και Αν. Μακεδονίας -Θράκης, o ΦΟΔΣΑ Δυτ. Μακεδονίας ΔΙΑΔΥΜΑ και οι Δήμοι: Αγ. Αναργύρων, Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Παρασκευής, Άργους, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Διονύσου, Ιθάκης, Κέας-Κύθνου, Κοζάνης, Κρωπίας, Μάνδρας -Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Μυκόνου, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Πειραιώς,  Πυλαίας-Χορτιάτη, Ραφήνας -Πικερμίου, Σαλαμίνας, Σαρωνικού και Ωρωπού. Στο σχήμα αναμένεται, αφού λάβουν την απαιτούμενη έγκριση των Συμβουλίων τους, να ενταχθούν επιπλέον ΟΤΑ και φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Τι είναι το CLIMATTICA

To CLIMATTICA είναι ένα πολύ-συμμετοχικό Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων, μια πλατφόρμα ενημέρωσης, ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένων, γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών των δυνητικών εταίρων, που θα λειτουργεί και θα ενεργεί ως αξιόπιστη διεπαφή, τόσο μεταξύ των μελών του περιβαλλοντικά ευαίσθητου χώρου των τοπικών κοινοτήτων, όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.

Στόχος του Δικτύου CLIMATTICA είναι να αποτελέσει ένα κέντρο δημόσιας διαβούλευσης που θα ενισχύσει το διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΤΑ, κοινωνία των πολιτών, φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εμπειρογνώμονες κ.α.). Μεταξύ άλλων, θα παρέχει συμβουλευτική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη στα μέλη του για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής που θα καταθέτει στους αρμόδιους φορείς σε όλα τα επίπεδα, θα προωθεί καινοτόμες συμπράξεις μεταξύ φορέων και θα υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: