Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2020 από το Ευρωκοινοβούλιο

ΕU στις 28/11/2019

 Δίνονται προτεραιότητες το κλίμα, στους νέους, στις δουλειές στην έρευνα και στις υποδομές

|> Στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων προβλέπονται, πάνω από 500 εκ. ευρώ επιπλέον για τις κλιματικές δράσεις, στήριξη στους νέους με ενίσχυση του Erasmus και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν συνολικά επιπλέον 850 εκ. ευρώ για τις προτεραιότητες του ΕΚ. Περισσότερα από μισό δισ. ευρώ πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό προορίζεται για κόστη που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Και..

  • Επιπλέον 133 εκ. ευρώ για τις επενδύσεις του δικτύου μεταφορών (χρηματοδοτικός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη»)
  • Επιπλέον 50 εκ. ευρώ για το Erasmus+ και 28,3 εκ. ευρώ για το Youth Employment Initiative (με άλλα 50 εκ. ευρώ έτοιμα να προστεθούν το 2020 αν χρειαστεί)
  • Επιπλέον 302 εκ. ευρώ για προγράμματα έρευνας

Το συνολικό ύψος των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 ανέρχεται σε 168,7 δισ. ευρώ (αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το 2019), ενώ το σύνολο των πιστώσεων πληρωμών σε 153,6 δισ. (+3,4% από το 2019).

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία με το Κοινοβούλιο στις 25 Νοεμβρίου, ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό την Τετάρτη με 543 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 23 αποχές. Ο προϋπολογισμός υπογράφηκε επίσημα από τον Πρόεδρο του ΕΚ David Sassoli.

Σχετικές πληροφορίες

Οι πληρωμές αφορούν χρήματα που θα ξοδευτούν μέσα στο έτος που αφορά ο προϋπολογισμός, (δηλ. το 2020), ενώ οι αναλήψεις υποχρεώσεων είναι το σύνολο του κόστους δράσεων ή προγραμμάτων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είχαν 14 ημέρες διορία από την επίτευξη της άτυπης συμφωνίας (18 November) για να εγκρίνουν το κείμενό της. Μετά την έγκριση και των δύο θεσμών, ο Πρόεδρος του ΕΚ υπογράφει τον προϋπολογισμό και κηρύσσει την οριστική υιοθέτησή του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: