Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεκάλογος αιτημάτων των εμπόρων του Πειραιά, προς υποψήφιους ευρωβουλευτές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 29/05/2024

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ζητεί λήψη μέτρων και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

|> Αιτήματα προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές καταθέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές, με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη και ανάπτυξη των ΜμΕ.

Τεράστια σημασία έχουν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς με τη νέα σύνθεσή του το ευρωκοινοβούλιο θα νομοθετεί και γνωμοδοτεί σε κομβικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ειδικά για τη χώρα μας, οι ευρωπαϊκές αυτές αποφάσεις μπορούν να αποβούν καθοριστικές για το μέλλον κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων που, λόγω των επαναλαμβανόμενων κρίσεων την τελευταία δεκαπενταετία, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, καθυστέρησης και χαμηλής προσαρμοστικότητας.

Η Ευρώπη σήμερα φαίνεται να ακολουθεί περισσότερο τις επιταγές των μεγάλων επιχειρήσεων και προσαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Τα 24,3 εκ. επιχειρήσεις στην Ευρώπη ακολουθούν και συμμορφώνονται σε ένα πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη μόνο το 0,2% των επιχειρήσεων.

Οφείλει επομένως το Ευρωκοινοβούλιο να επικεντρωθεί, όχι στο να νομοθετεί απλά, αλλά να δημιουργήσει ευημερία και πλούτο σεβόμενο την υφιστάμενη διάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ζητούμε από τα μελλοντικά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου, για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

  1. Διάχυση της χρηματοδότησης σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων για επενδύσεις και τους αναγκαίους μετασχηματισμούς.
  2. Νέες δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.
  3. Εστιασμένες πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των διαφόρων χωρών, περιφερειών, πόλεων και τοπικών κοινωνιών.
  4. Απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
  5. Φιλικό και απλό πλαίσιο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
  6. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον με άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού.
  7. Σύγκλιση του φορολογικού και τραπεζικού πλαισίου μεταξύ των χωρών.
  8. Μείωση της γραφειοκρατίας.
  9. Ταμειακές πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες του λιανικού εμπορίου, όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.
  10. Σύγχρονο επιχειρηματικό θεσμικό πλαίσιο.

Καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενίσχυση των ΜμΕ αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καλούμε τα μελλοντικά μέλη του ευρωκοινοβουλίου, να θέσουν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα που απασχολούν τις ΜμΕ και να εργαστούν για την υλοποίηση πολιτικών που θα στηρίξουν την ανάπτυξή τους.

Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι στο Ευρωκοινοβούλιο χαράσσεται η διαδρομή των επόμενων δεκαετιών. Ειδικά σήμερα, που έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα που γνωρίζουμε: το φθηνό ρώσικο αέριο έχει πάψει να υφίσταται, οι ΗΠΑ έχουν κυρίως στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την Ασία, ενώ η Ευρώπη φαίνεται πλέον πως δυσκολεύεται να παράγει και να είναι ανταγωνιστική. Η διαχείριση όλων αυτών και άλλων γεωπολιτικών ζητημάτων, αλλά και η εθνική ατζέντα, κάνει επιτακτική την ανάγκη της παρουσίας της Εθνικής Ελλάδος στα ευρωπαϊκά έδρανα.

 

 

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: