Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεν υπάρχει “σκάνδαλο” στην υπόθεση των ομολόγων

ΕΛΛΑΔΑ στις 15/12/2014

Μετά την καταδίκη του Χρήστου Πρωτόπαπα 
για συκοφαντική δυσφήμηση

-Η αγωγή έγινε από τον τ. γενικό γραμματέα 
του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κουρή 

Σημαντικές ανατροπές στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, αναμένεται να φέρει η καταδίκη του τ. υπουργού και προέδρου της «ημιτελούς» Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το «σκάνδαλο».

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση έπειτα από αγωγή του τ. γεν. γραμματέα του υπ. Οικονομίας Γ. Κουρή, τον οποίο με κάθε τρόπο (αθέμιτο ως απεδείχθη) προσπάθησε να εμπλέξει στην υπόθεση ως πρόεδρος της Εξεταστικής, το πόρισμα της οποίας ουδέποτε έφτασε στην Ολομέλεια του σώματος, αλλά «με πρωτοβουλία των συναδέλφων του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στο αρχείο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουρής.

prwtopapasΗ απόφαση αναμένεται να προκαλέσει και άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Πρωτόπαπα. Κι αυτό διότι το εν λόγω πόρισμά της Εξεταστικής της Βουλής, έγινε δεκτό από το Δικαστήριο που επελήφθη της υπόθεσης του ομολόγου της JP Morgan, παρά τα αιτήματα της υπεράσπισης η οποία υποστήριζε ότι είναι αναξιόπιστο.

Στην δεύτερη υπόθεση για τα ομόλογα, η οποία βρίσκεται ακόμη στην εξέταση μαρτύρων, ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, αποκάλυψε ότι «η αποτίμηση Ρομπόλη», στην οποία στηρίχθηκαν τόσο η Εξεταστική όσο και τα κατηγορητήρια για να πουν (κατά παράβαση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας) ότι «η αξία των ομολόγων κατά την ημέρα αγοράς τους ήταν μικρότερη από το άρτιο» και πως «η αξία των swap προστίθεται στη τιμή των ομολόγων”, όχι μόνο δεν είναι δική του, αλλά, όπως επεσήμανε, την έκανε κάποιος φίλος του «καθηγητής από τη Γαλλία, ο οποίος έχει πεθάνει» και του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτει!

Αυτή η αποκάλυψη-σοκ του κ. Ρομπόλη, είχε σαν αποτέλεσμα ώστε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, όσο και ο εισαγγελέας, να του πουν ότι η «ανώνυμη και ανυπόγραφη αποτίμηση ή εκτίμηση», που προσκόμισε δεν μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν από την έδρα!

Μετά την απόφαση για την καταδίκη του Χρήστου Πρωτόπαπα, ο τ. γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Κουρής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Μετά από αγωγή μου, καταδικάστηκε σε αποζημίωση ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, για όσα σχετικά υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τον Οκτώβριο του 2011, ότι δηλαδή ήμουν «ο φυσικός αυτουργός της ιστορίας των ομολόγων» και ότι επειδή η δικαιοσύνη δεν με θεώρησε ύποπτο δεν «μπόρεσε στην εξεταστική να τεκμηριωθεί η ευθύνη των υπουργών».

KOURIS oikonomΣυγκεκριμένα, επί της αγωγής μου για συκοφαντική δυσφήμιση εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία καταδικάζει τον κ. Πρωτόπαπα να πληρώσει ως ηθική βλάβη 30.000 ευρώ συν τόκους για μια τριετία, καθώς και τα έξοδα της δίκης. Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του κ. Πρωτόπαπα ότι ενήργησε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον να υπερασπίσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, διότι, όπως δηκτικά αποφάνθηκαν οι δικαστές, «ο ισχυρισμός αναληθών περιστατικών δεν συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά στην παραπληροφόρησή τους». Επίσης ο κ. Πρωτόπαπας όχι μόνο αδιαφόρησε για το γεγονός ότι ο Γ. Κουρής είχε ορισθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των ομολόγων, αλλά καταφέρθηκε κατά των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση των ομολόγων «αποδίδοντάς τους υπαινικτικά την μομφή της πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους, ενώ γνώριζε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν διεξαγάγει πληρέστερη έρευνα από ότι η εξεταστική επιτροπή και αμερόληπτα είχαν αποφανθεί επί των εμπλεκομένων προσώπων . . . υπέπεσε (ο κ. Πρωτόπαπας) στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης καθώς ουσιαστικά τελούσε εν γνώσει της αναληθείας του συκοφαντικού ισχυρισμού του».

Είναι καιρός ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Πρωτόπαπας, να καταλάβουν ότι ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα έχουν τα όριά τους. Υπέστη για τρίτη φορά μια εξευτελιστική ήττα στην προσπάθειά του να ανελιχθεί πολιτικά μέσω μιας εξεταστικής επιτροπής στην οποία προέδρευσε. Η πρώτη ήταν όταν το πόρισμά του πήγε στην ολομέλεια της Βουλής και εκεί με πρωτοβουλία των συναδέλφων του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στο αρχείο. Η δεύτερη προήλθε από την ανακριτική δικαιοσύνης που επί 50 μήνες διερεύνησε το ομόλογο του ΓΛΚ και σε καμία περίπτωση (δεν) εντόπισε ευθύνη των στελεχών του Υπ. Οικονομικών. Η τρίτη και καταληκτική ήταν στην ακροαματική διαδικασία, όπου οι ισχυρισμοί του δικάστηκαν και θεωρήθηκαν συκοφαντικοί.

Με την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί την πρώτη καταδίκη συκοφαντίας για την υπόθεση των ομολόγων σε πολιτικό επίπεδο, αποδοκιμάζεται για μια ακόμη φορά από τη Δικαιοσύνη η δόλια μεθόδευση περί δήθεν πολιτικού σκανδάλου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και ειδικότερα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: