Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

20ετές δάνειο 140 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού

ΕΛΛΑΔΑ στις 12/11/2019

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Πλακιωτάκη, Γιώργου Πατούλη

|> Έργα προϋπολογισμού ύψους 140 εκ. ευρώ θα μεταμορφώσουν το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΟΛΠ, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΟΛΠ ΑΕ, αναφέρει:

Η Ευρωπαϊκή  Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε σήμερα (χθες) επίσημα να χορηγήσει 140 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, που είναι το κύριο λιμάνι της Ελλάδας. Αυτό το δάνειο, το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει ποτέ η ΕΤΕπ για λιμενικά έργα στην Ελλάδα, θα στηρίξει μέρος από τις επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.  

Το 20ετές δάνειο υπεγράφη στην Αθήνα παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου της COSCO Shipping Corporation κ. Xu Lirong, από τον κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον Πρόεδρο Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. κ. Yu Zenggang και τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα χαιρετίζει τη στήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε έργα που θα μεταμορφώσουν το λιμάνι του Πειραιά. Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί στρατηγικές υποδομές στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 50 χρόνια και διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοπιστωτική εμπειρία στη χρηματοδότηση σημαντικών λιμανιών στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο».

Ο κ. Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Η ανάπλαση του λιμανιού του Πειραιά θα ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ της Ελλάδας και υπόλοιπου κόσμου και θα εξασφαλίσει στη χώρα έναν παγκόσμιας κλάσης θαλάσσιο κόμβοlogistics. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει την ευχαρίστηση να χορηγήσει ένα μακροπρόθεσμο, 20ετές δάνειο ύψους 140 εκατ. ευρώ για τον κύριο ναυτιλιακό κόμβο της Ελλάδας και κυριότερο λιμάνι της Μεσογείου. Η στήριξη από την ΕΤΕπ αντικατοπτρίζει τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια και τη σημασία που έχει η εξασφάλιση ανταγωνιστικών μεταφορικών συνδέσεων για την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη».   

Ο κ. Yu Zenggang πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, δήλωσε: «Οι πρόσφατες επενδύσεις δείχνουν πώς οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και να είναι επωφελείς για την Ελλάδα. Η επιβεβαίωση της στήριξης ύψους 140 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έρχεται ύστερα μια διαδικασία ενδελεχούς αξιολόγησης και αντικατοπτρίζει τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία του λιμανιού του Πειραιά». 

Η πρώτη δόση ύψους 100 εκατ. ευρώ υπεγράφη σήμερα (χθες) και το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευτεί παράλληλα με την πρόοδο των έργων. Εγγυητής του δανείου της ΕΤΕπ είναι η Τράπεζα Εξαγωγών – Εισαγωγών της Κίνας (CEXIM) και η σχετική σύμβαση εγγύησης μεταξύ ΟΛΠ – CEXIM επίσης υπεγράφη σήμερα (χθες) παρουσία της προέδρου της CEXIM κας HU Xiaolian και του κ. Αθανάσιου Λιάγκου από την ΟΛΠ ΑΕ.  

Βελτίωση των επικοινωνιών για εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη 

Οι νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός νέου κέντρου logistics, την κατασκευή ενός νέου κέντρου εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας, την επέκταση των σταθμών διακίνησης αυτοκινήτων, τη βελτίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και την αναβάθμιση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.

Το δάνειο της ΕΤΕπ συμπληρώνει εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Το μακροπρόθεσμο δάνειο της ΕΤΕπ, ύψους 140 εκατ. ευρώ, θα συμπληρώσει άλλες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, που επί του παρόντος εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τεχνική βοήθεια που παρέχεται από το JASPERS.

Οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά θα ενισχύσουν την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα

Οι βελτιώσεις στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται ότι θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στο σύνολο της χώρας, θα μειώσουν το κόστος των μεταφορών και θα επιτρέψουν την αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας και των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων.

Το λιμάνι του Πειραιά είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, και κατατάσσεται 32ο παγκοσμίως.

Προσφώνηση υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη
προς τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζιάνπιν

Στους στρατηγικής σημασίας δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Κίνα στο ναυτιλιακό και λιμενικό τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στην διάρκεια της προσφώνησης του κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, στο Ν. Ικόνιο

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών, αλλά και τον στόχο για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής. Αναλυτικά κατά την προσφώνηση του, ο κ. Πλακιωτάκης, υπογράμμισε τα εξής:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Υποδεχόμαστε σήμερα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, έναν ξεχωριστό φίλο, τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον κ. Σι Τζιανπίν.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Πριν από λίγες μόλις μέρες, τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και όλα τα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύαμε, είχαμε την ευκαιρία να είμαστε κοντά σας στην σημαντική για την παγκόσμια οικονομία έκθεση της Σαγκάης. Στην διάρκεια της παραμονής μας στη χώρα σας διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά / την πατροπαράδοτη φιλοξενία του κινεζικού λαού / αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει η σχέση φιλίας και συνεργασίας / που έχουν χτίσει τα δύο Έθνη μας στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωγραφικό σημείο του παγκόσμιου γεωστρατηγικού χάρτη. Συνάμα, διαθέτει και τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη σε μεταφορική ικανότητα.

Έναν εμπορικό στόλο που έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την χώρα σας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και που συνεχίζει σταθερά να ενδυναμώνει και να ενισχύει τις σχέσεις αυτές με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Αρκεί να δει κανείς πόσα πλοία ναυπηγούν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες εφοπλιστές στα ναυπηγεία σας για να καταλάβει την ποιότητα και το βάθος αυτής της σχέσης.

Τα τελευταία χρόνια όμως αποκτήσαμε άλλον έναν σοβαρό λόγο για να έχουμε ακόμη στενότερες σχέσεις / και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος / από την στρατηγικής σημασίας / για την εθνική οικονομία της Ελλάδος / επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Μια επένδυση την οποία η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αγκάλιασε και προώθησε άμεσα από την πρώτη κιόλας στιγμή, χωρίς δισταγμό, μιας και αναγνωρίζει ότι προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία της χώρας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Για εμάς τους Έλληνες η φιλία είναι πολύ σημαντική και έχει πάντα ξεχωριστή θέση στον κώδικα αξιών του λαού μας. Στο πρόσωπο σας βλέπουμε έναν φίλο με τον οποίο πιστεύουμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε στενά για ένα καλύτερο μέλλον προς όφελος και των δύο εθνών. Ένα δείγμα αυτού του μέλλοντος βλέπετε σήμερα εδώ στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Ενός εμβληματικού έργου που σηματοδοτεί την απαρχή μιας σημαντικής συνεργασίας που προσδοκούμε πως θα εξελίσσεται συνεχώς και σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα στα επόμενα χρόνια / αποτελώντας πάντα κομβικό σημείο του οράματος σας για το νέο δρόμο του μεταξιού. Καλώς ορίσατε.»

Γ. Πατούλης:
Να κάνουμε τον Πειραιά,
πρώτο λιμάνι της Ευρώπης 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συμμετείχε στην κοινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κινέζου Πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά, όπου και πραγματοποιείται μεγάλη επένδυση της εταιρείας στο λιμάνι.

 

Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, ο  υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη -Γκραμπόφσκι,  ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα Λ. Ροκανάς. Επίσης παραβρέθηκαν Έλληνες και Κινέζοι αξιωματούχοι.

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους  υπουργούς Α. Γεωργιάδη και Ι. Πλακιωτάκη, για το μεγάλο έργο που δρομολογεί η Περιφέρεια στο λιμάνι επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 95 εκατ . ευρώ περίπου. Το έργο  αφορά  στην επέκταση του λιμένος για την εξυπηρέτηση της Κρουαζιέρας.

Ειδικότερα προβλέπεται η επέκταση και διαπλάτυνση του μόλου Θεμιστοκλέους και η κατασκευή νέου Προβλήτα στην Νότια πλευρά του κεντρικού λιμένος,  με στόχο να δημιουργηθούν δύο νέες θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς.

Με αφορμή την επίσκεψή του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς, θα προσελκύσουν περισσότερους  επισκέπτες, θα αυξήσουν τα τοπικά εισοδήματα και θα αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική θέση της Πατρίδας μας. Επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον και θα υπηρετούν πέραν από το συμφέρον των επενδυτών και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.  Στους στόχους μας  είναι να στηρίξουμε έμπρακτα την ευόδωση των επενδυτικών σχεδίων στο λιμάνι του Πειραιά,  τα οποία θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση όλης της Αττικής. Παράλληλα όμως ως Περιφέρεια  Αττικής αναλαμβάνουμε και άλλες πρωτοβουλίες. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογείται και το σημαντικό έργο που αφορά στην επέκταση και διαπλάτυνση του μόλου καθώς και στην κατασκευή νέου Προβλήτα για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μπορεί και πρέπει να αλλάξει όψη. Τοπική Αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση συνεργαζόμαστε για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Θα εργαστούμε για να κάνουμε τον Πειραιά, πρώτο λιμάνι της Ευρώπης».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης
προς τους Κινέζους
και Έλληνες επιχειρηματίες

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, παρέστη σε συνάντηση Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών του τομέα της ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας – βάμβακος που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας σε συνεργασία με το Κινέζικο Συμβούλιο Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας και τους Συνδέσμους Μόδας και Βάμβακος.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής:

«Είχα την τύχη και την μεγάλη τιμή σήμερα να γνωρίσω τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον κ. Σι Τζιπινγκ, με τον οποίο, τα μέλη της κινέζικης αποστολής και τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαμε εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση και υπογράψαμε σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και ΛΔ Κίνας.

Η Ελλάδα αποτελεί, παραδοσιακά, έναν στενό φίλο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα τελευταία 13 χρόνια, απ’ όταν υπογράψαμε το 2006 την μεταξύ μας συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, οι οικονομικές μας σχέσεις διευρύνονται κάθε χρόνο. Πέραν, όμως, των μεγάλων και εμβληματικών επενδύσεων της Κίνας στην Ελλάδα, όπως είναι της COSCO στο λιμάνι του Πειραιώς και της State Grid στον τομέα της ενέργειας, ή των μεγάλων επενδύσεων των Ελλήνων εφοπλιστών στα ναυπηγεία της Κίνας, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ οι οικονομικοί μας δεσμοί να μεγαλώσουν και σε επίπεδο αγοράς.

Υπό την έννοια αυτή, με μεγάλη χαρά είδαμε ότι την περασμένη χρονιά υπήρχε μια αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών βάμβακος από την Ελλάδα στην Κίνα.  Ελπίζουμε αυτό το γεγονός να έχει διάρκεια και γι’ αυτό είναι σημαντική η σημερινή σας επίσκεψη και οι σημερινές σας συζητήσεις. Η Ελλάδα υποστηρίζει με σθένος την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με σκοπό ν’ ανοίξουν οι μεταξύ μας αγορές και να ενισχυθούν οι μεταξύ μας εμπορικοί δεσμοί.

Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε διαπιστώσει πως η Ελλάδα προσφέρει προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας και γι’ αυτόν τον λόγο η μεταξύ μας συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και να γίνει λαμπρά. Ιδιαίτερα ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας αποτελεί για την Ελλάδα έναν παραδοσιακό τομέα μεγάλης εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας, τον οποίο θέλουμε και ν’ αναγεννήσουμε και να ενισχύσουμε. Κι αν στο παρελθόν κάποιοι θεωρούσαν την Κίνα αντίπαλο σ’ αυτόν τον τομέα, τώρα είναι η ώρα να τον κάνουμε σύμμαχο.

Απευθυνόμενος και στους Έλληνες επιχειρηματίες, έχω να πω τα εξής: τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο, ασχολούμαι πολύ με την Κίνα καθ’ όσον είμαι ο επίσημος σύνδεσμος των δύο κυβερνήσεων. Η Κίνα είναι μία χώρα που κατάφερε πολλά τα τελευταία 70 χρόνια – επί τη ευκαιρία, να ευχηθούμε «χρόνια πολλά» για τα 70 χρόνια της ιδρύσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.  Όλοι γνωρίζετε πόσο μεγάλη είναι η πρόοδός τους. Ας αναλογιστούμε το εξής: η μεσαία τάξη της Κίνας σήμερα αριθμεί περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι δηλαδή μεγαλύτερη από το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ. 

Άρα, πλέον έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, όχι μόνο για εισαγωγές από την Κίνα στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα αλλά και για εξαγωγές από την Ευρώπη και δη την Ελλάδα προς την Κίνα. Εύχομαι καλή επιτυχία στις συζητήσεις και να είστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δημοκρατία, όπου μπορεί να είναι παρούσα και χρήσιμη, θα το πράξει».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: