Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα για τους Γερμανούς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 26/02/2015

Είναι εφέτος στους 5 δημοφιλέστερους

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό στο προοίμιο της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου (4-8 Μαρτίου 2015). Μεγάλος ο αριθμός των προκρατήσεων, τονίζεται σε ρεπορτάζ της Deutche Welle.
Παρά τη νέα πολιτική κατάσταση και την όλη συζήτηση για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα ως τουριστικού προορισμού παραμένει αμείωτο.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Γερμανοί έχουν λιγότερη διάθεση για ταξίδια στην Ελλάδα λόγω της εκεί νέας πολιτικής κατάστασης», εκτιμά ο Νόρμπερτ Φίμπιγκ, πρόεδρος του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV) σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Ruhr Nachrichten. Ο κ. Φίμπιγκ προσθέτει μάλιστα ότι «επιστρέψαμε στα επίπεδα προ κρίσης, μετά την κατά διαστήματα μείωση άνω του 30 % που καταγράφηκε» τα τελευταία χρόνια.

Μεγάλος αριθμός προκρατήσεων

Μεγάλη ζήτηση για ελληνικά τουριστικά πακέτα καταγράφουν το τελευταίο διάστημα και οι μεγάλοι γερμανικοί τουριστικοί όμιλοι. «Βλέπουμε μεγάλo αριθμό προκρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς των πελατών μας», ακούγεται από την Thomas Cook.
«Η παρούσα πολιτική συζήτηση δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής τις κρατήσεις των πελατών μας», επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο τουριστικός όμιλος TUI ενώ παρόμοιες είναι οι διαπιστώσεις και του ομίλου DER Touristik.
Ακόμη κι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, όπως λένε εκπρόσωποι των tour-operator, αυτό δεν θα επηρέαζε σημαντικά τους τουρίστες. «Οι συμφωνίες με τους ξενοδόχους και τους συνεργάτες μας έχουν κλειστεί δεσμευτικά σε ευρώ», αναφέρει η Thomas Cook

H Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τον τουρισμό της

Η Deutche Welle φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Κλάους Σράντερ από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, που αναφέρει ότι δεν θεωρεί το υψηλό χρέος ως το κύριο πρόβλημα στον δημόσιο προϋπολογισμό της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Κι αυτό, σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, διότι ο χρόνος αποπληρωμής του είναι μεγάλος και τα επιτόκια πολύ χαμηλά.
Σε ερώτηση αναφορικά με τα ποια θεωρεί τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ο Κλάους Σράντερ απαντά:
«Η Ελλάδα έχει πολλά σημαντικά προβλήματα. Το βασικότερο είναι ότι από χρόνο σε χρόνο βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα διάσωσης η Ελλάδα θα είχε πρόβλημα ρευστότητας. Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου συνεχίζει να έχει δομικά προβλήματα. Δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο. Στη δεκαετία του 2000 κατάφερε να πάρει φθηνό χρήμα από πολλές επενδυτικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες πίστεψαν ότι θα έχουν επικερδείς δοσοληψίες με την Ελλάδα. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι καιροί του φθηνού χρήματος έχουν περάσει όμως ανεπιστρεπτί και για αυτό θα ήταν χρήσιμο η Ελλάδα να δημιουργήσει μια σταθερή βάση που να στηρίζεται στις εξαγωγές».

Προβληματική η λειτουργία των ελληνικών τουριστικών δομών

Συχνά ακούγεται από πολλές πλευρές η άποψη ότι «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» είναι ο τουρισμός. Ο Κλάους Στράντερ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί σήμερα ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει σε βάθος χρόνου μια σταθερή οικονομική βάση με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.
«Στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα προσφέρονται θέσεις για τις οποίες δεν απαιτούνται υψηλά προσόντα, ενώ και οι αμοιβές δεν είναι καλές. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό. Δεν έχει επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο τουρισμού με αποτέλεσμα να απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές, να εκσυγχρονιστεί ο φθηνός τουρισμός και να βελτιωθούν οι προσφορές», εκτιμά ο γερμανός ειδικός.

Η Τουρκία και η Ισπανία εκσυγχρόνισαν έγκαιρα τον τουρισμό τους

O Κλάους Σράντερ επισημαίνει πως τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ενώ παράλληλα θα πρέπει σήμερα να προσφέρουν σύχγρονες υποδομές – π.χ. για συνεδριακό τουρισμό- αλλά και πρόσθετα πακέτα χαλάρωσης και περιποίησης. Επισημαίνει μάλιστα πως στους τομείς αυτούς χώρες όπως η Τουρκία και η Ισπανία έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν.
Στην επισήμανση ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένα ακόμη παραγωγικό πεδίο στο οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ο γερμανός επιστήμονας εκτιμά πως δεν είναι η γεωργία αυτή που θα σώσει την ελληνική οικονομία αλλά ο βιομηχανικός τομέας. Ο ίδιος δίνει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα άλλων χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, όπως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.
«Στη δεκαετία του 1990 οι χώρες αυτές αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα αλλά σιγά-σιγά χάρη στις ξένες επενδύσεις κατάφεραν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα. Δείτε για παράδειγμα ότι η Volkswagen δεν παράγει πλέον τις μηχανές για το Golf στο Βόλφσμπουργκ, αλλά στη γειτονική Τσεχία. Πολλά Audi παράγονται στην Ουγγαρία», αναφέρει ο Κλάους Σράντερ.

Τέλος, ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει επιπροσθέτως να επενδύσει στην παιδεία. Επίσης προτείνει στην Ελλάδα να επενδύσει στα σύχγρονα δίκτυα συγκοινωνιών αλλά και στην αποτελεσματική διοίκηση ώστε να καταφέρει να γίνει μια ελκυστική χώρα για ξένες επενδύσεις.

Πηγές: Deutche Welle + tornosnews.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: