Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δημόσιες ευχαριστίες για τις τιτάνιες οι προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος

ΕΛΛΑΔΑ στις 03/09/2015

«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και να αναδείξω την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλει  το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, στο Κέντρο Τύπου της γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το προσφυγικό και τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του, που έλαβε η κυβέρνηση.

Ο κ. Ζώης επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρεί το Λ.Σ. –ΕΛ.-ΑΚΤ. και τόνισε πως «η οικονομική κρίση περιορίζει ακόμα περισσότερο τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεση μας». Ακόμη ότι «από την πρώτη στιγμή ανάληψης  των καθηκόντων μου οι κατευθύνσεις – οδηγίες,  τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και της Πρωθυπουργού ήταν να ασχοληθούμε με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, θέτοντάς τα ως πρώτο θέμα στη λίστα προτεραιοτήτων μας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας νέφερε στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος τού προβλήματος λέγοντας, πως κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2014 οι συλλήψεις που έγιναν από το Λ.Σ. ΕΛ.–ΑΚΤ. ανήλθαν σε 17.500 ενώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015 οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 230. 000, ενώ μόνο το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 157.000.

Επίσης εξήγησε το πως οι πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία, δείχνοντας και σχετική εικόνα από σκάφη έτοιμα να αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, όπου σε συνεχή ροή 10 – 12 σκαφών στη γραμμή αναχώρησης, με μικρά χρονικά διαστήματα φτάνουν στις ακτές των νησιών μας.

Αναφέρθηκε και στο τραγικό συμβάν του περασμένου Σαββάτου στη Σύμη, το οποίο είπε: «Δεν μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα του Λιμενικού Σώματος και της πατρίδας μας, ένα ατυχές περιστατικό, δεδομένου ότι το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει μόνον εφέτος 50.000 ανθρώπους μέσα από τη θάλασσα. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ίσως,  ούτε μόνο ευρωπαϊκό, αλλά θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί  όλη η διεθνής κοινότητα».

Συνάντηση με διευθυντή FRONTEX

Ο υποργός Ναυτιλίας συναντήθηκε με τον διευθυντή του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), Fabrice Leggeri και το επιτελείο του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα τα θέματα συνεργασίας και συντονισμού των επιχειρήσεων της FRONTEX και του Λιμενικού Σώματος.

Συμφωνήθηκε, να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι κοινές προσπάθειες ενίσχυσης του ελέγχου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Τονίστηκε επίσης, πως προτεραιότητα είναι η προστασία της ασφαλείας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, όπως και η ασφάλεια των συνόρων και επισημάνθηκε από την Ελληνική πλευρά η ανάγκη ενίσχυσης τόσο των πόρων όσο και των μέσων του Λιμενικού Σώματος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: