Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διάκριση στον Παντελή Βούλγαρη αποδόθηκε στο Piraeus Port Film  Festival

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 11/06/2024

Πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο ‘’Ζέα’’ με στόχο να επιτελέσει έναν νέο πειραϊκό θεσμό 

|> Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Piraeus Port Film Festival [PPFF], το Piraeus Port Film Festival, στον κινηματογράφο ‘’Ζέα’’. Κατά τη διάρκεια του νέου φεστιβάλ Κινηματογράφου προβλήθηκαν από το πρωί έως αργά το βράδυ, δωρεάν, σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου και μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, με τη θεματική: ‘’Θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια’’ όπου συμμετείχαν καταξιωμένοι σκηνοθέτες και άλλοι κινηματογραφιστές.

Στόχος του Piraeus Port Film Festival ήταν να αποτελέσει έναν ακόμη πολιτιστικό θεσμό στον Πειραιά.

Κατά την τελετή έναρξης, οι κινηματογραφόφιλοι έζησαν μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη συγκίνηση. Ο λόγος για την παρουσία και την απονομή τιμητικής διάκρισης σε έναν εκ των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών, όπως είναι ο Παντελής Βούλγαρης και αντίστοιχα, αμέσως μετά, την προβολή της ταινίας του ‘’Μικρά Αγγλία’’ στην κατάμεστη αίθουσα του ‘’Ζέα’’.

Την τιμητική διάκριση απένειμε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης ο οποίος αναφερόμενος στην λαμπρή πορεία του καταξιωμένου σκηνοθέτη, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σημάδεψε ανεξίτηλα, αλλά και ανέδειξε τον ελληνικό κινηματογράφο των τελευταίων δεκαετιών».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

  • Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης:

«Ο Πειραιάς, το λιμάνι του και οι γειτονιές του υπήρξαν σχολείο για εμένα, μαθητεία στην ανθρώπινη περιπέτεια. Πρωί – πρωί πήγαινα στα πειραϊκά καφενεία με το στυλό στο χέρι και μ’ ένα μπλοκ και σημείωνα ιδέες, βλέμματα, συναπαντήματα, μικρές λεπτομέρειες, την αίσθηση της βιοπάλης, τον ορίζοντα της θάλασσας, τη λαχτάρα για μακρινά ταξίδια στο φως».

  • Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης:

«Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά μετά από παύση 5 ετών, με τη συμμετοχή καταξιωμένων σκηνοθετών και επαγγελματιών του κινηματογράφου και στόχος μας είναι να αποτελέσει έναν ακόμη πολιτιστικό θεσμό στην πόλη μας. Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να διευρύνουμε και να ενδυναμώνουμε τον ρόλο του Πειραιά στα πολιτιστικά δρώμενα».

  • Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης:

«Η παραδοσιακή διασκέδαση στις κινηματογραφικές αίθουσες με την έξοδο των σινεφίλ και τις προβολές ταινιών, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα ήδη από την εποχή του κορωνοϊού.

Στόχος του Δήμου Πειραιά, που έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Φεστιβάλ, είναι να βγάλει τον κόσμο και πάλι από το σπίτι του και να γίνει ξανά η ψυχαγωγία όπως όλοι τη θυμόμαστε και όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια.

Επίσης, το Piraeus Port Film Festival έχει και έναν άλλο στόχο: να αναδείξει ταινίες που αφορούν τη θάλασσα, το ναυτικό, τα λιμάνια, τον Πειραιά εν γένει. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η παρουσία εδώ, του μεγάλου σκηνοθέτη μας, του Παντελή Βούλγαρη».

Την απογευματινή ενότητα του ‘’Piraeus Port Film Festival’’ συνόδευσε με τις μελωδίες της, η νεανική ορχήστρα εγχόρδων υπό τη διεύθυνση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Μουσικής Παιδείας Σταυρούλας Μέντη.

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιώργος Βίτσας, η δημοτική σύμβουλος Ελίνα Βερυκάκη και κοινοτικοί σύμβουλοι.

Το φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής, με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: