Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άδικο το διήμερο κλείσιμο και για τα καταστήματα του Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 26/01/2022

Διαμαρτυρία από τον ΕΣΠ επειδή η πόλη δεν “χτυπήθηκε” όπως άλλες περιοχές – Καταγγελία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας

|> Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), θεωρεί τουλάχιστον άδικο το οριζόντιο μέτρο για διήμερο κλείσιμο των επιχειρήσεων στην πόλη και σε ανακοίνωσή του τονίζεται ότι “έπρεπε να υπάρξει διαχωρισμός των περιοχών, σε αυτές που κυριολεκτικά έχουν πληγεί και σε αυτές που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ο Πειραιάς, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άδικο να υποστεί τις συνέπειες που επιφέρει το κλείσιμο της αγοράς για δυο συνεχόμενες ημέρες“. Ακόμη η ανακοίνωση αναφέρει:

Ενώ η οικονομική θηλιά γύρω από τον λαιμό του συνόλου των επιχειρήσεων σφίγγει όλο και περισσότερο καθώς οι υποχρεώσεις τους συσσωρεύονται, η απόφαση για καθολικό κλείσιμο του λιανεμπορίου διαταράσσει εκ νέου τη λειτουργία της αγοράς, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη, έως και αδύνατη, την ανταπόκρισή τους στις τρέχουσες βασικές υποχρεώσεις τους, τις οποίες δεν γνωρίζουν πώς και πότε θα αποπληρώσουν .

Με δεδομένη την έντονη ανησυχία μας για την επιβίωση ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες και έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις, απαιτείται η ενεργή συμμετοχή του κράτους στην προσπάθεια στήριξής τους.

Απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι να δοθεί εύλογη παράταση υποβολής των δηλώσεων και όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους που λήγουν τέλος Ιανουαρίου, ώστε να μην οδηγηθούν για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο και εγκλωβισμό.

Δήλωση προέδρου ΟΕΣΑΟΝΝΑ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου Παύλος Πολιτάκης, μετά την ανακοίνωση επέκτασης και για δεύτερη ημέρα της γενικής αργίας σε επιλεγμένες περιοχές δήλωσε:

«Η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, κλείνει τις επιχειρήσεις Παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών από την Κυβέρνηση, τις Περιφέρειες και τις Δημοτικές Αρχές ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, εν τέλει, μερικές ώρες σφοδρής χιονόπτωσης ειδικά στην Αττική, ήταν ικανές για να παραλύσουν τα πάντα, βρίσκοντας τους ανευθυνοϋπεύθυνους να παρακολουθούν από μακριά. Στο ίδιο έργο θεατές είναι για άλλη μια φορά οι συνάδελφοι. Φαίνεται ότι το αντίδοτο για την κρατική ανεπάρκεια μόνιμα, είναι το οριζόντιο κλείσιμο των επιχειρήσεων, αφού το κράτος φαίνεται ανίκανο να διαχωρίσει ακόμα και τις περιοχές που έχουν πραγματικό πρόβλημα από αυτές στις οποίες κυριαρχεί μια απλή χειμωνιάτικη λιακάδα. Σε ότι αφορά στις περιοχές ευθύνης της Ομοσπονδία μας, αρκετά τμήματα της Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των Νοτίων προαστίων, του Πειραιά, των νησιών του Σαρωνικού, καθώς και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, αναρωτιόμαστε ειλικρινά, για ποιο λόγο θα κλείσουν οι επιχειρήσεις μας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ για παράδειγμα στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας που υπάρχουν πολλά προβλήματα, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη. Φαντάζομαι οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος, που έχουν ανάλογες εικόνες κακοκαιρίας πολλές ημέρες τον χρόνο, θα γελάνε μαζί μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όταν το κράτος αποφασίζει να κλείσει επιχειρήσεις, οφείλει και πρέπει να φροντίζει να απαλύνει και τις επιπτώσεις. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε τέλος του μήνα, το λιγότερο που θα μπορούσε να συμβεί προς ελάφρυνση των συναδέλφων που κλείνουν με κρατική εντολή, είναι η παράταση δηλώσεων και πληρωμής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που λήγουν 31.1.2022. Μέσα στο γενικό μπάχαλο των τελευταίων δύο ημερών, ας υπάρξει έστω μια πρόνοια σε αυτό».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: