Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πόρισμα-φωτιά από επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την COSCO

Χωρίς κατηγορία στις 11/07/2021

Διαπιστώθηκε η δημιουργία νέας… ακτής στο Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή, από το εκτελούμενου έργο, όπως και επικάλυψη με χωμάτινα υλικά

|> Το πόρισμα* των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις παραβάσεις της COSCO νοτιοανατολικά του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή, προκαλεί… τρικυμία στη θάλασσα της Πειραϊκής και κατά το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, το πόρισμα  “αδειάζει” την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το συμβούλιο της Α΄ δημοτικής κοινότητας Πειραιά, πήρε δύο ομόφωνες αποφάσεις σχετικές με το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, που υπογράφεται από την κοινοτική σύμβουλο Α’ δημοτικής κοινότητας Πειραιά, Δήμητρα Βήνη, αναφέρεται:

>>> Μετά από τις επανειλημμένες καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής διενέργησε αυτοψία (11/6/2021) στο θαλάσσιο εργοτάξιο της COSCO στην Πειραϊκή όπου εκτελούνται τα έργα για την κατασκευή του νέου λιμένα κρουαζιέρας και “διαπίστωσε το αληθές των καταγγελιών τις οποίες η κυρία Μενδώνη διέψευδε επιμόνως μέσα κι έξω από την Βουλή.

Συγκεκριμένα οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπιστώνουν τη δημιουργία νέας ακτής η οποία προέκυψε στη θέση της πρώην βραχώδους προς την νότια-νοτιοανατολική πλευρά του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή από το εκτελούμενου έργο, όπως επίσης διαπιστώνουν ότι έχει γίνει επικάλυψη με χωμάτινα φερτά από τον κυματισμό, υλικά.

Το γεγονός αυτό όπως επισημαίνουν οι επιθεωρητές θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από την ΟΛΠ ΑΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε εφαρμογή του όρου 4.5.1.15. της (3) σχετικής ΑΕΠΟ για «την εξέταση της αναγκαιότητας προστασίας του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή από τα κύματα και να αντιμετωπιστεί με κατάλληλο τεχνικό τρόπο η ενδεχόμενη ρύπανση που θα υπάρξει στον μυχό που θα δημιουργηθεί μεταξύ της ακτογραμμής και της προτεινόμενης επέκτασης της χερσαίας ζώνης» και κοινοποιούν το πόρισμα της αυτοψίας τους προς την Δ/νση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Από το φωτογραφικό υλικό που θα προσκομίσει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής στο επικείμενο δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων στις 22 Ιουλίου αποδεικνύεται ότι η επιχωμάτωση της ακτής νοτιοανατολικά του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή συνέβη στις 10 Δεκεμβρίου του 2020, όταν 20.000 μετρικοί τόνοι φερτών υλικών αγνώστου συστάσεως διαλύθηκαν στη θάλασσα εν μέσω καταιγίδας.

Την ίδια ημέρα της εκτεταμένης αυτής θαλάσσιας ρύπανσης, όταν οφθαλμοφανώς το χρώμα της θάλασσας σε μεγάλη έκταση είχε γίνει καφέ, το Παρατηρητήριο Πειραϊκής προσέφυγε με 24 πολίτες στα δικαστήρια του Πειραιά και επέτυχε προσωρινή διαταγή για παύση των επιχωματώσεων.

Η κυρία Μενδώνη στις 5 Φεβρουαρίου του 2021 δήλωνε μέσα στη Βουλή, προς απάντηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΜΕΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη: «Επισημαίνω ότι η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία επιβλέπει τις εργασίες στο βυθό, δεν διαπίστωσε φθορά ή καταστροφή στο ονομαζόμενο “Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή” και όλες οι εργασίες στη θαλάσσια περιοχή και στον αιγιαλό εκτελούνται υπό τη συνεχή εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.».

Εξ άλλου αυτές τις δηλώσεις της κυρίας Μενδώνη επικαλέστηκαν οι δικηγόροι της COSCO μέσα στο δικαστήριο για να αποδείξουν την πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας τους στους όρους των υπουργικών αποφάσεων.

Διαφαίνεται πλέον η σοβαρότητα των ευθυνών του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του, διότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους:

Επέτρεπαν στην COSCO να αδειάζει τα φορτηγά με μπάζα το ένα μετά το άλλο σε απόσταση αναπνοής από το Μνημείο του Θεμιστοκλή εν μέσω καταιγίδων και συνεχών βροχοπτώσεων του Δεκέμβριο του 2020

Αγνοούσαν την επιχωμάτωση με μπάζα της ακτής νοτιοανατολικά του μνημείου ενώ τους το είχε καταγγείλει το Παρατηρητήριο της Πειραϊκής.

Θα εξηγήσουν γιατί οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ και συγκεκριμένα οι επόπτες αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δεν ενημέρωσαν για τις επιχωματώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνταν σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο ;

Το ΥΠ.ΠΟ θα δεχθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών ή θα συνεχίσουν να δηλώνουν ότι όλα έγιναν «υπό τη συνεχή εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων»;

Αρνούνται επιμόνως την αναγκαιότητα ακτομηχανικής μελέτης για την προστασία του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή από τους κυματισμούς και την προστασία του Κονώνειου τείχους από την ενδεχόμενη διάβρωση που επανειλημμένως τους έχει υποδείξει εγγράφως το Παρατηρητήριο της Πειραϊκής.

Γιατί η κα Μενδώνη αναφέρεται στο Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή ως «ονομαζόμενο», ενώ όλα τα έγγραφα του ΥΠΠΟ το αναφέρουν ως “Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή»

Εξ άλλου, η Α’ δημοτική κοινότητα Πειραιά όπου εκτελούνται τα έργα, με ομόφωνη απόφασή της, ζητά από τους αρμόδιους την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και Κονώνειο Τείχος) και την διακοπή των ρυπογόνων εργασιών στην θάλασσα της Πειραϊκής προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία.

Οι αποφάσεις της κοινότητας

Το συμβούλιο της Α΄ δημοτικής κοινότητας Πειραιά αφού ενημερώθηκε για τη σωρεία παραβάσεων διαπιστωμένων από την αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο θαλάσσιο εργοτάξιο της COSCO στην Πειραϊκή στις 11-6-2021 όπως επίσης και για την μη έγκριση της Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ Α.Ε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, μετά από πρόταση της αυτόνομης κοινοτικής παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α΄ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ , αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Να αιτηθεί προς τους αρμόδιους φορείς την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και Κονώνειο Τείχος) και την διακοπή των ρυπογόνων εργασιών στην θάλασσα της Πειραϊκής προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία.
  2. Απέρριψε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ ΑΕ η οποία είναι ελλιπής στοιχείων τόσο ως προς την μελέτη των ατμοσφαιρικών όσο και ως προς τη μελέτη των κυκλοφοριακών επιπτώσεων που θα προκύψουν για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από την υλοποίηση του master plan της COSCO.

(*) Αποδέκτες του πορίσματος των επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι:

1) ΟΛΠ ΑΕ
olp-ergon@olp.gr (με συνημμένα)
2) ΤΕΚΑΛ Α.Ε.
info@tekal.gr (με συνημμένα)

Το πόρισμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος κοινοποιείται:

1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
3. ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
4. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Γραφείο Υπολιμενάρχη
klp.ypxis@hcg.gr
5. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
dla@hcg.gr
6. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
dilikyp@yna.gov.gr
7. ΥΠΕΝ
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
sec.dipa@prv.ypeka.gr
8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟΥ “HILL INTERNATIONAL” AE
ie-olp@hillintl.com
9. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
klp.pthap@hcg.gr
10. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΩΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
11. ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
12. ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ
13. ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
eyed-ne@prv.ypeka.gr
14. ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Λεωφ. Συγγρού 98-100, 177 41 Αθήνα
15. Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
16. ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σκουζέ 3-5, 185 36 Πειραιάς
17. κ. Δήμητρα Βήνη
demivini@yahoo.gr
18. κ. Ανθή Γιαννούλου
agiannoulou@gmail.com
19. κ. Ιωάννης Καρδαράς
ioanniskardaras@yahoo.gr
20. Παρατηρητήριο Πειραϊκής
Μέσω του tselenti@unipi.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: