Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διαψεύδει ο Καρβούνης δημοσίευμα για δήθεν “πάγωμα” του ΕΣΠΑ

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 17/03/2015

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο έκανε λόγο για ενδεχόμενο «πάγωμα» στις πληρωμές του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, προχώρησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες φέρονταν να «παγώνουν» την πρόσβαση της Ελλάδας σε κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 25 δισ. ευρώ.
Ο κ. Καρβούνης ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), που είπε: «Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν υπάρχουν διακοπές, αναστολές ή οποιοδήποτε είδος “παγώματος” πληρωμών για την Ελλάδα».
Σε διάψευση είχε προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα 16/3, ενώ και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, είχε κάνει λόγο για «ανακριβές και εντελώς εκτός θέματος» δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, αναφέρει:

Σχετικά με δημοσιεύματα της εφημερίδας “Το Βήμα” για δήθεν «πάγωμα» των πληρωμών του ΕΣΠΑ, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω.

Οι πληρωμές του ΕΣΠΑ δεν έχουν «παγώσει». Αντιθέτως, τον τελευταίο μήνα δόθηκε άμεση προτεραιότητα και έχουν υπογραφεί κατανομές πληρωμών ύψους 275 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ενίσχυση της αγοράς.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη δημοσιονομικά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια εξαντλήθηκε η δημοσιονομική διευκόλυνση – πληρωμές top up 95% της κοινοτικής συνδρομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων – που προσφέρανε τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς τους τότε δημόσιους προϋπολογισμούς. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα «πάγωμα» αλλά υλοποιούνται οι χρηματορροές που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις «μακροοικονομικές αιρεσιμότητες» επισημαίνουμε ότι δεν έχει προκύψει κάποιο νεώτερο στοιχείο, μετά την περσινή σχετική μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Παραπέμπουμε, τέλος, στη σημερινή κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί «παγώματος» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, από τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: