Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ασσάνζ: Δεν τον αφήνουν να δει, ούτε τα παιδάκια του…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 23/09/2020

Δικάζεται στο Λονδίνο, απειλείται με κάθειρξη 175 ετών – Κρατείται σε φυλακές υψηλής ασφαλείας  

Δημ. Κωνσταντάρας |> Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, τα WikiLeaks δημοσίευσαν μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών που έπλητταν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τα οποία σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα πειρατείας εκ μέρους της Ρωσίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πριν από λίγες μέρες, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας που έχει αρχίσει, «αποκαλύφθηκε» ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προσφερθεί το 2017, να δώσει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ αν ο ιδρυτής των WikiLeaks αποκάλυπτε την πηγή της πληροφόρησής του για την  «πειρατεία»  στα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Λίγες μέρες αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης σ΄όλο τον κόσμο, αναδημοσίευσαν από το γαλλικό «Παρί Ματς» μια μικρή συνέντευξη της 37χρονης Νοτιοαφρικανής με σουηδικό διαβατήριο δικηγόρου Σάρα Μόρρις, που είχε αναπτύξει προ ετών ένα ερωτικό δεσμό με τον Τζούλιαν Ασάνζ, έναν έρωτα που κρατούσαν κρυφό και αδυνατούσαν να χαρούν ελεύθεροι, ένα δεσμό από τον οποίο γεννήθηκαν δυο αγόρια.

Η Στέλλα Μόρις αποκάλυψε ότι είχε συναντήσει τον Ασάνζ προ μηνών στη φυλακή και είχε πάρει μαζί της και τους καρπούς του έρωτά τους, δύο αγοράκια, τον τρίχρονο Γκάμπριελ και τον ηλικίας μόλις 18 μηνών Μαξ. Ωστόσο οι δεσμοφύλακες στο Μπέλμαρς, έσπευσαν να την προειδοποιήσουν ότι αν τα παιδιά πλησίαζαν ή άγγιζαν τον πατέρα τους, τότε θα τους έδιωχναν και θα έβαζαν τον ίδιο σε απομόνωση για δύο εβδομάδες. Πώς να εξηγήσει η 37χρονη μητέρα στα αγόρια της, ότι ο μπαμπάς τους δεν μπορεί να τα αγκαλιάσει;

Σήμερα ο Ασσάνζ, ύστερα από περιπλάνηση και περιπέτειες ετών, δικάζεται στη Βρετανία  και απειλείται με κάθειρξη 175 χρόνων τον αναμένει εάν εκδοθεί  στις ΗΠΑ επειδή δημοσιοποίησε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου των Αμερικανών. Η απόφαση αναμένεται σε λίγες μέρες. Κρατείται στις φυλακές Belmarsh, φυλακές υψίστης ασφαλείας ανατολικά του Λονδίνου, για τρομοκράτες και αδίστακτους εγκληματίες. Θα εκδοθεί άραγε επί τη βάσει 18 σημείων του κατηγορητηρίου στην αμερικανική δικαιοσύνη; Ισχύει η «προσφορά» Τραμπ; Υπάρχουν πληροφορίες για το αν γίνονται «διαπραγματεύσεις»;

Επειδή έχουν περάσει κάποια χρόνια, υπενθυμίζω ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε το 2006 την WikiLeaks και κατάφερε να «ξεσκεπάσει» αρχικά τις παράνομες και μυστικές δραστηριότητες της  NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ,  μια κρατική κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ειδικότερα αρμόδια για την ασφάλεια των επικοινωνιών ) και στη συνέχεια και την CIA. Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ  είναι Αυστραλός ακτιβιστής και γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1971.

To 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008. Το 2010 σε ψηφοφορία του Βρετανικού περιοδικού New Statesman ψηφίστηκε στο νούμερο 23 ανάμεσα στα «50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον Κόσμο το 2010». Ωστόσο θεωρείται- κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες- επικίνδυνος τρομοκράτης γιατί «αποκάλυψε» (σ.σ. το βάζω σε εισαγωγικά γιατί όλες οι αποκαλύψεις του είναι κυρίως καταγγελίες που προέρχονται από υποκλοπές) συνταρακτικές παράνομες δραστηριότητες της NSA και της CIA εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Θεωρήθηκε επικίνδυνος τρομοκράτης και υπονομευτής παρά το ότι είχε ψηφιστεί από το περιοδικό  Reader (τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2010) ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο σας» ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς» για το 2010.

Τότε, 2010, το ευαγγέλιο του WikiLeaks υποσχόταν να γίνει η «πέμπτη εξουσία» που θα ήλεγχε την αυθαιρεσία κυβερνήσεων και ο εκδοτικός οίκος Canongate προετοίμαζε την έκδοση των απομνημονευμάτων του Ασσάνζ που θα τεκμηρίωναν μια «μεγάλη γενεακή μετατόπιση».

Τι του καταμαρτυρούν οι Αμερικανοί σε σημείο να τον απειλούν με 175 χρόνια φυλακή; Η ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 με τη δημοσίευση περίπου 20.000 e-mail της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στις 22 Ιουλίου 2016, τρεις ημέρες πριν από το συνέδριο που θα επικύρωνε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, φάνηκε στην αρχή να ταιριάζει με τη διακηρυγμένη αντιπαλότητά του για τις κατεστημένες ελίτ: η αλληλογραφία υποδείκνυε ότι το «βαθύ κόμμα» είχε επιχειρήσει να υπονομεύσει την υποψηφιότητα του «σοσιαλιστή» γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Ωστόσο, η έρευνα που το FBI ξεκίνησε για την υπόθεση στις 25 Ιουλίου έσπειρε μια θύελλα που διαρκεί έως σήμερα: τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η πηγή των υποκλαπέντων μηνυμάτων είναι Ρώσοι χάκερ σε εντεταλμένη υπηρεσία από κύκλους του Κρεμλίνου.

Και ολοκληρώνω: Τι θα γινόταν εάν ο Ασσάνζ δεχόταν την «προσφορά» Τραμπ και αποκάλυπτε τις πηγές του, εξεδίδετο στις ΗΠΑ και εκεί του έδιναν «χάρη και προστασία» για να «ζήσει» ως παγκοσμίως καταζητούμενος εγκληματίας; Θα τον «έκρυβαν» σε κάποια  «χαμένη» περιοχή της Μοντάνα, όπως βλέπουμε σε ταινίες με τον Μπρους Ουίλλις; Τι θα επακολουθούσε στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις;  Πόσοι θα τον καταδίωκαν; Και πόσες εβδομάδες, άντε… μήνες, θα ζούσε; Ποιος θα τον πρωτο-εκτελούσε;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: