Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μεγάλη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για τον Ολυμπισμό

“Δρόμος Εκεχειρίας 2021” και σε Γεώργιο Αβέρωφ και Ευάγγελο Ζάππας – Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από το 1821 – “Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον” στη μνήμη του Δημήτρη Ταλαγάνη

|> Με έντονη την “παρουσία” του Δημήτρη Ταλαγάνη, που χάθηκε πρόσφατα από κορωνοϊό, θα είναι η εφετινή εκδήλωση της Συμπολιτείας Ολυμπίας για τον “Δρόμο Εκεχειρίας 2021” που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 τρέχ. (Παγκόσμια Ημέρα Ολυμπισμού), στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξει αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, ενώ στο φουαγιέ του Μουσείου θα λειτουργήσει έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο “Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον“. Στην έκθεση που επιμελήθηκε η ιστορικός Τέχνης Αννίτα Πατσουράκη, θα φιλοξενηθεί και συλλογή έργων του Δημήτρη Ταλαγάνη σχετικών με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Εκεχειρία.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι δύο μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Γεώργιος Αβέρωφ και Ευάγγελος Ζάππας, μέσω του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα και της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, καθώς υπήρξαν οι πρωτεργάτες για την υλοποίηση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, αλλά και πρωτοπόροι του κινήματος των εθνικών ευεργετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις χορηγίες των δύο μεγάλων ευεργετών αναστηλώθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο και έγινε εφικτό να διεξαχθούν στην Ελλάδα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και κτίσθηκε το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτήριο που ανεγέρθηκε παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εκτός από τους δύο εθνικούς ευεργέτες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα τιμηθούν διακριθέντες αθλητές της Ξιφασκίας, της Τοξοβολίας και της Σκοποβολής από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα.

Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον», είναι αφιερωμένη στις ολυμπιακές αξίες, στα αθλήματα που θα τιμηθούν, στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, αλλά και -όπως προαναφέρεται- στον αρχιτέκτονα, γλύπτη και ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη, που “έφυγε” πρόσφατα από τον Covid-19 και ο οποίος στη σημαντική καριέρα του, ύμνησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τα ολυμπιακά ιδεώδη και το σθένος της ελληνικής ψυχής!

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • Φώτιος Χρήστου – Δρ Φιλοσοφίας: «Πάλλεσθαι δι’ αρετήν και ελευθερίαν»
  • Τίτος Αθανασιάδης – Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Συγγραφέας: «Η Ολυμπιακή Ιδέα και ο Ελληνικός Ευεργετισμός»
  • Αννίτα Πατσουράκη – Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια Εικαστικής Έκθεσης: «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».
  • Ιωάννα Μάστορα – Δρ Φιλοσοφίας: Επιλογή και Απαγγελία αρχαίων αφιερωματικών κειμένων.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Δρ Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη, πρόεδρος Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Την εικαστική έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Αννίτα Πατσουράκη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βουτσινάς Μάριος, Γκούμας Χαράλαμπος, Ζήβας Νίκος, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Kelly, Κοροβέση Αγγέλικα, Λαγός Γρηγόρης, Λιντζέρης Γιώργος, Λυραράκη Έλλη, Μήτσου Βαγγέλης, Μπαράκου Νάντια, Μπάρδης Γιάννης, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Παπουτσίδης Νίκος – Γεώργιος, Πατσέλης Αλτίν, Πατσόγλου Αριστείδης, Ρούσσης Γεώργιος, Ρούσσης Εμμανουήλ, Ταζεδάκη Καίτη.

Σημειώνεται πως όλες οι δράσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώνονται με τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του CISM, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του ΕΟΤ και του ΠΣΑΤ.

Τεχνικός φορέα υποστήριξης είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ΕΡΤ-3 κ.ά.

>>> Η είσοδος στην έκθεση είναι από τις 9.00 έως τις 19.00, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των Μουσείων και την ημέρα της εκδήλωσης (Τετάρτη 23 Ιουνίου) θα εφαρμοσθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της νόσου Cocid-19 και η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις σε Αθήνα και Ηλεία http://routeoftruce.gr/ και στο τηλ. 6942.088015 (Κων. Κοντογιάννης).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: