Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θυρανοίξια του Αγ. Νικολάου στο προαύλιο του Ναυτιλίας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 25/07/2019

Δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου προς Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΦΩΤΟ)

|> Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή θυρανοιξίων του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Νικολάου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής χοροστατούντων των σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Πειραιά Σεραφείμ, Σύρου Δωρόθεου Β’, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, της γενικής γραμματέως Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχου Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη καθώς και του δωρητή του Παρεκκλησίου Αθανάσιου Μαρτίνου, διευθύνοντα συμβούλου της Eastern Mediterranean Maritime Limited.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Α’ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Β’ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Λ.Σ Ιωάννης Αργυρίου, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, , εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δικαστικών Αρχών, των Στρατιωτικών Αρχών, της εφοπλιστικής κοινότητας, των ναυτεργατικών ενώσεων, επίτιμοι αρχηγοί Λ.Σ, εκπρόσωποι των απόστρατων αξιωματικών Λ.Σ, των συνδικαλιστικών ενώσεων Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς και στελεχών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και πολιτικού προσωπικού του υπουργείου.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης στον λόγο του είπε:

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεε, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Σεβαστοί Πατέρες, Κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Κύριε Γενικέ Γραμματέα Ναυτιλίας & Λιμενικών Υποδομών, Κυρία Γενικέ Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Κύριε πρώην Υπουργέ Ναυτιλίας, Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Κύριοι Αντιδήμαρχοι, Κύριε Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, Κύριοι Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κύριε πρώην Πρόεδρε του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, Κύριε πρώην Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, Κύριοι Πρόεδροι των Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Λιμενικού Σώματος, Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, Κύριε Πρόεδρε της Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Κύριοι Πρόεδροι των Πανελληνίων Ενώσεων των Ναυτικών και των Πληρωμάτων, Αγαπητοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία Συνάδελφοι, Κύριε Αθανάσιε Μαρτίνο, Κυρίες και κύριοι, Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση που νιώθουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για τα σημερινά Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου, εδώ, στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα σημερινά Θυρανοίξια, σηματοδοτούν εκτός των άλλων και την υλοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος των στελεχών και του Ιερέα του Λιμενικού Σώματος πατέρα-Δημητρίου, που ανέκαθεν διεκδικούσαν τη δημιουργία ενός τόπου λατρείας και γαλήνης, όπως αυτός, όπου θα μπορεί όποιος το επιθυμεί πλέον να εκφράσει την πίστη του και να αισθανθεί πιο κοντά στον προστάτη Άγιο του Σώματος.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία του προσωπικού, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός ευπατρίδη, ευεργέτη και σπουδαίου ανθρώπου για την Ελλάδα και την Ναυτιλία, του κυρίου Αθανάσιου Μαρτίνου, που χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε.

Ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και των Ναυτικών μας, αποτελεί αστείρευτη πηγή ψυχικής ανάτασης και δύναμης για όλα τα στελέχη μας, και ιδιαίτερα για τα πληρώματα των σκαφών μας που επιτελούν την αποστολή τους με πίστη, αφοσίωση και γενναιότητα, εξαντλώντας πολλές φορές τα αποθέματα της ανθρώπινης αντοχής.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ,

Αποτελεί τιμή για εμάς η παρουσία σας σήμερα εδώ, αλλά και το γεγονός ότι περιβάλλατε το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου με την έγκριση και την ευλογία σας. Παρακαλώ να δεχθείτε τις από καρδίας ευχαριστίες, τόσο τις δικές μου, όσο και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που αισθάνονται με την παρουσία σας, την έμπρακτη και αμέριστη υποστήριξή σας.

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεε,

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ,

Θα ήθελα να εκφράσω και σε εσάς την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, για την ύψιστη τιμή που μας κάνετε να παρασταθείτε σε αυτήν την σεμνή, αλλά με ξεχωριστή σημασία για το Λιμενικό Σώμα τελετή, προσδίδοντας ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα επίσης να μου επιτρέψετε να εκφράσω, ενώπιον όλων, την ευγνωμοσύνη και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου, στον άνθρωπο που αγκάλιασε εξ’ αρχής το εγχείρημα αυτό και ανέλαβε αποκλειστικά την πραγματοποίηση του ευγενούς αυτού στόχου. Αναφέρομαι στον δωρητή του Ιερού Ναού μας, κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο.

Κύριε Μαρτίνο,

Η αμέριστη στήριξή σας και η συνεχής παρουσία σας δίπλα στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, αλλά και της Πατρίδας μας γενικότερα, την ασφάλεια της οποίας προασπίζουμε καθημερινά, χαρακτηρίζεται από ήθος, ανιδιοτέλεια και την διάθεση να προσφέρετε στην κοινωνία.

Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της προσφοράς σας, το σπουδαίο κοινωνικό, ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό σας έργο, με την ταπεινότητα και την σεμνότητα που σας διακρίνει, δεν μπορεί παρά να νιώσει σεβασμό για το πρόσωπό σας, αλλά και την ανάγκη να το αναγνωρίσει. Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που με την αγάπη, την γνώση, την πίστη και την αφοσίωση σε αυτό που πράττουν, προωθούν το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας.

Ευχαριστώ, ακόμα, όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο, έστω και στο ελάχιστο, στην ανέγερση του Ιερού Παρεκκλησίου, προσφέροντάς μας μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μέσα από αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος, να προστατεύει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τους Ναυτικούς μας, αλλά και τους συναδέλφους πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου μας, που μοχθούν κι αυτοί μαζί με εμάς, με κοινό στόχο την προάσπιση και προαγωγή της Ναυτιλίας μας.

Το Ιερό αυτό Παρεκκλήσιο, η ανέγερση του οποίου συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, θα αποτελέσει ένα σύμβολο αιωνιότητας.

Κάτω από την σκέπη του θα δεχθεί όχι μόνο τον συνάδελφο Λιμενικό και τους ναυτικούς μας, αλλά και κάθε άνθρωπο που η ανάγκη τον ωθεί, να εναποθέσει το βάρος και τους προβληματισμούς που κουβαλά στην ψυχή του, τις ελπίδες και την πίστη του, ενώπιον του προστάτη Αγίου μας. Σας ευχαριστώ“.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης όπου δήλωσε τα εξής:

Σεβασμιότατοι, κ. Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρία και Κύριε Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που σήμερα εγκαινιάζουμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.Οι έννοιες της ναυτοσύνης αλλά και της θρησκείας ήταν πάντοτε έννοιες συνδεδεμένες.Το ναυτικό μας, ο Έλληνας ναυτικός πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, πάντοτε προσευχόταν στην Παναγία, στον Άγιο Νικόλαο, να έχει ήρεμες θάλασσες και να γυρίσει γερός πίσω στο σπίτι του. Οι οικογένειές τους, οι σύζυγοι, οι μανάδες, προσεύχονταν στην Παναγία και στον Άγιο Νικόλαο να έχουν καλά ταξίδια. Αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους πρόληψη. Αποτελεί μία πηγαία έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος του λαού μας και βέβαια αυτό είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στη συνείδηση του ελληνικού λαού για αιώνες.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουμε την τιμή σήμερα να εγκαινιάζουμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου εδώ που χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, εδώ που χτυπά η καρδιά του Έλληνα ναυτικού.Αισθανόμαστε πλέον την προστασία του Αγίου Νικολάου και βέβαια φέρνει στις σκέψεις μας όσα ο Άγιος Νικόλαος με την ευλογία του έχουμε κατορθώσει διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν τους εμπνευστές, τους δημιουργούς αλλά και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του Ιερού Ναού, πρωτίστως θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια Μαρτίνου, την κυρία και τον κύριο Θανάση Μαρτίνου, νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν όταν μιλάει κανείς για την οικογένεια Μαρτίνου, με την τεράστια προσφορά τους, το τεράστιο φιλανθρωπικό τους έργο, την προσφορά τους στην κοινωνία, στον εφοπλισμό αλλά και στην οικονομική πρόοδο και ανάταξη της πατρίδας μας, και εύχομαι ολόψυχα και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Ιερός αυτός Ναός θα αποτελέσει ένα χώρο θρησκευτικής ενατένισης, ένα χώρο περισυλλογής, ένα χώρο προσευχής και βέβαια επικοινωνίας και με τον εαυτό και τη συνείδησή μας.

Και πάλι σας ευχαριστούμε θερμά και είμαι απολύτως βέβαιος ότι πλέον ο χώρος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αισθάνεται απολύτως ασφαλής. Να είστε καλά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: