Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δώρο γραβάτα από τον Ρέντσι στον Τσίπρα – Θερμή η υποδοχή στη Ρώμη

ΕΛΛΑΔΑ στις 03/02/2015

Θερμή η υποδοχή επεφύλαξε η Ρώμη στον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα ο Ιταλός ομόλογός του, τού δώρισε μία… γραβάτα, κατάντη διάρκεια της κοιινής συνέντευξης Τύπου.

Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται όλοι να διαβάσουμε στα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών το μήνυμα ελπίδας, που προέρχεται από μια γενιά ανθρώπων που ζητούν προσοχή για όσους υποφέρουν από την κρίση, είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η νίκη του Τσίπρα είναι μια νίκη ελπίδας κατά του φόβου», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Είμαστε συνομήλικοι, έχουμε άλλες εμπειρίες, ανήκουμε και σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες, η πολιτική να μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αυτά μας ενώνουν πέρα από τις επιμέρους διαφορές», συμπλήρωσε ο κ. Ρέντσι.
«Την επόμενη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκεί θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε ένα σημείο συνεννόησης», τόνισε.
Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, την δημόσια διοιήκηση, φορολογικό, αλλά να είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε προς μεταρρυθμίσεις σε γενικό επίπεδο και να αντιμετωπίσουμε τους νεωτερισμούς που εμφανίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Πέρασα τον πρώτο χρόνο της θητείας μου κατηγορούμενος ότι είμαι επικίνδυνος αριστερός, αλλά στην Ιταλία μου λένε ότι είμαι δεξιός, ο ερχομός του Αλέξη θα αλλάξει τα πράγματα», είπε αστειευόμενος ο κ. Ρέντσι.
Ανταλλάξαμε απόψεις σε εποικοδομητικό κλίμα, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την συνάντησή του με τον Ματέο Ρέντσι.
Αφού απάντησε στο αστείο για την πολιτική «ταυτότητα» του Ιταλού πρωθυπουργού απαντά στο αστείο περί πολιτικής ταυτότητας για το αριστερά – δεξιά. Τούτη την ώρα έχει αξία να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρώπης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, είπε ο πρωθυπουργός.

«Με τον Ιταλό πρωθυπουργό ανήκουμε στην ίδια γενιά, που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων επιλογών, υπέφερε, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ονειρευτεί και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Εχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό για να μπορέσει να ελπίσει ξανά και να δημιουργήσει στις χώρες μας. Αυτές είναι οι κοινές αξίες και η κοινή ευθύνη, να εργαστούμε για την αλλαγή στην Ευρώπη, για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, εκεί όπου επικρατούσαν πολιτικές που έφερναν συναισθήματα φόβου, τώρα είναι ώρα να επιστρέψουν συναισθήματα ελπίδας» τόνισε ο κύριος Τσίπρας.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι στην ελλάδα δεν πλήρωναν οι πλούσιοι, υπάρχει ακόμα ένα πελατειακό κράτος διαφθοράς που θα καταπολεμήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Με το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης θα δεσμευτούμε στο λαό και τους εταίρους ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, μέσα στα λογικά πλαίσια» συμπλήρωσε ο κύριος Τσίπρας.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής που θα επαναφέρει την Ευρώπη στις αξίες της και θα οφελεί όλους τους λαούς, για να ξαναγυρίσουμε στις ιδρυτικές αξίες και να φροντίσουμε η γενιά που υπέφερε να αποκτήσει ένα μέλλον αξιοπρέπειας», είπε ο κύριος Τσίπρας.

«Ήταν πραγματικά εποικοδομητική η συνάντηση με τον κύριο Ρέντσι και πρότι δεν έχω μάθει ακόμα ιταλικά, μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, που είναι η γλώσσα της αλήθειας. Οι λαοί μας έχουν υποφέρει άδικα, έχει έρθει η στιγμή για αναγκαία στροφή στην Ευρώπη, που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, τότε είμαι αισιόδοξος πως θα μιλάμε για προοπτική να ξεπεράσουμε την κρίση συντομότερα από ότι περιμέναμε. Πρόκειται για ένα μέτωπο λογικής, απέναντι στον παραλογισμό προγραμμάτων που απέτυχαν, και σε αυτό θα είμαστε η Ελλάδα, η Ιταλία και όλες οι χώρες της ΕΕ που έχουμε κοινές αξίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη να μιλά περισσότερο για την ανάπτυξη και λιγότερο για την λιτότητα, τόνισε ο κύριος Ρέντσι. «Πρέπει να προσέχουμε τους αριθμούς, αλλά έτσι δεν οικοδομείται το μέλλον κι έτσι πρέπει να μιλήσουμε και για όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει. Είναι μία μάχη όχι εύκολη, αλλά την έχουμε ξεκινήσει και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα στην Ιταλία, είναι ένα πεδίο προς συζήτηση, αλλά εκεί έχουμε μαζί μας την μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε.

Ο κόσμος εξάλλου ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει την ανάπτυξη, όπως ειπώθηκε και στο Μπρίσμπεϊν, είπε ο κύριος Ρέντσι.

«Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι επείγουσας ανάγκης, αλλά με εμπιστοσύνη στους κανόνες της Ευρώπης, θα βρεθεί η λύση. Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν μόνο με ώθηση απέξω» τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

«Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, αλλά έχουμε ανάγκη να σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, γιατί τότε θα σημαίνει πως πιστεύουμε στους ίδιους κανόνες», ανέφερε.

Απάντηση