Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΒΕΠ: Οι εισαγωγές/εξαγωγές τα μεγάλα θύματα του “capital controls”

Χωρίς κατηγορία στις 09/09/2015

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) προς τις αρμόδιες τράπεζες και τα υπουργεία , με στόχο την άμεση άρση των σοβαρών δυσλειτουργιών, που έχουν προκύψει στις οικονομικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, λόγω του συνεχιζόμενου περιορισμού διακίνησης των κεφαλαίων, αναδείχθηκε παράλληλα και το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν προκαλέσει τα “capital controls”, στο σύνολο της εισαγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων- χρηστών του λιμανιού του Πειραιά.

Αναλυτικότερα, επιβεβαιώθηκε, για τρίτο διαδοχικό μήνα και με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο, η αισθητή κάμψη στη δραστηριότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, μέσω της προβλήτας Ι του Σ.ΕΜΠΟ της Ο.Λ.Π. Α.Ε, καθώς και των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, που διαχειρίζεται η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (Σ.Ε.Π. Α.Ε.). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, η Σ.Ε.Π. διακίνησε το φετινό Αύγουστο 9.052 εμπορευματοκιβώτια, έναντι 14.895 κατά τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, δηλαδή 5.843 λιγότερα TEUs από πέρυσι, καταγράφοντας πτώση -39,2%. 

Τον Ιούλιο του 2015 διακίνησε 14.138 εμπορευματοκιβώτια, έναντι 16.590 πέρυσι τον ίδιο μήνα, λιγότερα δηλ. κατά 2.452, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του -14,8%. Τον Ιούνιο του 2015 διακίνησε 14.447 εμπορευματοκιβώτια, έναντι 16.583 πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή 2.136 λιγότερα, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του -12,9%.

Όσον αφορά στα έσοδα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, το πρώτο εξάμηνο του 2015 αυτά μειώθηκαν σε 6,9 εκ. ευρώ, έναντι 12,4 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση -44,5%.  Επίσης, τα έσοδα από τη διακίνηση αυτοκινήτων, το πρώτο εξάμηνο του 2015, ήταν 5,6 εκ. ευρώ, έναντι 6,2 πέρυσι, καταγράφοντας μείωση -8,8%.

Επιπρόσθετα, οι εισαγωγές αλλά και εξαγωγές, που προέκυψαν το τελευταίο τρίμηνο, είναι εξαιρετικά μειωμένες. Ειδικότερα, για τον περασμένο Ιούλιο, η  συνολική  αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8% (- 2,3 δις ευρώ από τα 2,5 δις ευρώ πέρυσι), ενώ οι επιδόσεις του Ιουλίου επηρέασαν το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου κατά -2,7% και συγκεκριμένα από 15,75 δις σε 15,32 δις, καταγράφοντας απώλειες 430 εκ. ευρώ. Η συνολική αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 1,48 δις ευρώ, δηλαδή –32% (στα 3,02 δις ευρώ από 4,5 δις ευρώ του περσινού Ιουλίου). Τέλος, το αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών σε εισαγωγές και εξαγωγές ήταν να μειωθεί για το επτάμηνο του έτους το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 19,5%, δηλ. στα 9,9 δις ευρώ (από 12,4 δις ευρώ στο επτάμηνο του 2014). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 1,5 δις ευρώ ή κατά 15,6%. Περαιτέρω μείωση προβλέπεται και για τους επόμενους μήνες του 2015.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε : «Πιστεύω ότι, κάτι τέτοιες στιγμές οι αριθμοί “μιλούν” από μόνοι τους, καθώς αποτυπώνουν γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν προκαλέσει τα “capital controls” στην εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού του Πειραιά. Χαρακτηριστική, είναι η κατακρήμνιση των εισαγωγών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, όπως είναι φυσικό, επιτείνει την ισχύουσα αρνητική μεταβολή των οικονομικών δεικτών, βάζοντας “εκλογικό φρένο” στην αγορά, με τις εισαγωγές και εξαγωγές να είναι τα μεγάλα θύματα της «ανωτέρας βίας» των “capital controls”…».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: