Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θέσεις και προτάσεις ΕΒΕΠ ως συμμετοχή στην υλοποίηση του Master Plan για το λιμάνι Πειραιά

Αγορα/Επιχειρειν στις 12/03/2018

Ποιές είναι

|> Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Master Plan) του Λιμένα Πειραιά, μεταξύ των φορέων – χρηστών του λιμανιού και της ΟΛΠ ΑΕ, η οποία έληξε στις 10 Μαρτίου 2018, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) απέστειλε, σε ένα πλήρες Υπόμνημα, τις σχετικές θέσεις και προτάσεις του, συγκεντρώνοντας παράλληλα, τόσο τις θετικές, όσο και τις αρνητικές παρατηρήσεις των υπολοίπων φορέων και εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ότι αυτό το Επιχειρησιακό Σχέδιο κινείται, σε γενικές γραμμές, σε θετική κατεύθυνση.

Αναλυτικότερα, το ΕΒΕΠ επισημαίνει:

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Στην περιοχή επιχειρηματικής ευθύνης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που περιλαμβάνονται τα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, καθώς και των τριών παραλιμένιων Δήμων με διαφορετικές λιμενικές δραστηριότητες και, κατά συνέπεια, με διαφορετικού τύπου επενδύσεις, υπάρχουν και περιοχές υψηλής συγκέντρωσης διαφόρων σημαντικών επιχειρηματικών κλάδων, που πιστεύουν πως, συγκεκριμένα «προαιρετικά» επενδυτικά έργα, αποδυναμώνουν, αντί να αναπτύσσουν την δραστηριότητά τους. Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε η αντίρρηση του εμπορικού κόσμου στη δημιουργία εμπορικού κέντρου εντός του λιμανιού και εμπορικών χρήσεων περιμετρικά του λιμανιού, καθώς και η εξώδικη διαμαρτυρία των Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος για την κατασκευή επισκευαστικού προβλήτα mega yachts, παρά τις αντίστοιχες επενδύσεις, που έγιναν στα ναυπηγεία τους.

Στην προσπάθεια του ΕΒΕΠ να συνθέσει όλες τις θέσεις των επιχειρηματικών φορέων του Πειραιά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε διαφωνίες, διαπιστώσαμε ότι, μπορεί να υπάρχουν πολλές απορίες και προβληματισμοί, αλλά σίγουρα υπάρχει λύση και τρόπος προσέγγισης όλων των διαφορετικών απόψεων. Από την πλευρά των επιχειρηματικών φορέων, επισημαίνονται τεκμηριωμένα τα αρνητικά σημεία, αλλά το γεγονός ότι τα θετικά σημεία, που διατυπώνονται από τους ίδιους φορείς υπερτερούν, μας επιτρέπει μία κοινή τοποθέτηση υπέρ των επενδυτικών έργων, που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών και τουριστικών υπηρεσιών εντός του λιμανιού, ενώ θα μπορούν να διαχέουν τις ψυχαγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες εντός της πόλης.

Το ΕΒΕΠ πιστεύει ακράδαντα, ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κέντρο οικονομικής ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ως εκ τούτου, προτίθεται να συμβάλει ώστε οι λιμενικές και τουριστικές επενδύσεις της ΟΛΠ ΑΕ σύμφωνα με το “Master Plan” θα πραγματοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις. Επίσης, θεωρεί σημαντικό να συνδεθεί το Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένος (ΣΑΛ) με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ Πειραιά), ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά ως εργαλεία χωροταξικής ανάπλασης και παράλληλης ανάπτυξης λιμανιού και πόλης. Η ζεύξη των δύο επενδυτικών προτάσεων είναι βέβαιο ότι, μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και την έντονη επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:

«Το Επιμελητήριό μας, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα χιλιάδων πειραϊκών επιχειρήσεων, με σημαντική εμπορική, βιομηχανική, εισαγωγική, εξαγωγική, εφοδιαστική, μεταφορική, ναυπηγοεπισκευαστική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, εκφράζει την βεβαιότητα ότι είναι απόλυτα οργανωμένες για να ακολουθήσουν την ραγδαία εξέλιξη και κατάλληλα πιστοποιημένες να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του μεγαλύτερου λιμανιού της Χώρας μας. Επιπλέον, η πειραϊκή αγορά προσδοκά μεγαλύτερη συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ, με πολλές τοπικές επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΠ να εκφράζουν την επιθυμία να ενταχθούν στο “suppliers list” για τις ανάγκες εξοπλισμού των εγκαταστάσεων και εφοδιασμού των αναλωσίμων, προσφέροντας πάντα ποιότητα, προδιαγραφές, άμεση εξυπηρέτηση και ανταγωνιστικές τιμές. Τα αναπτυξιακά έργα, που περιλαμβάνονται στο “Master Plan” πρέπει να προχωρήσουν, ώστε ο Πειραιάς να σταματήσει να πληρώνει τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία του στέρησαν σημαντικές υποδομές, κατακτώντας επιτέλους την κορυφαία θέση, που του αξίζει. Τέλος το ΕΒΕΠ καλωσορίζει την άφιξη της νέας πλωτής δεξαμενής που ήρθε για φέρει περισσότερες δουλειές στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».

Απάντηση