Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ελληνική ναυτοσύνη με πινελιές και σμίλη, στην έκθεση του ΝΑΤ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 04/12/2021

Εγκαινιάζεται στις 13 Δεκεμβρίου ένα μοναδικό εικαστικό δρώμενο με τίτλο 160 Χρόνια ΝΑΤ” στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά

|> Μια επίκαιρη έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, με τίτλο “160 Χρόνια ΝΑΤ” διοργανώνει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, με σκοπό να ισχυροποιήσει το μήνυμα αλλά και την εμβέλεια της πολυετούς παρουσίας του, δίπλα στην ελληνική ναυτοσύνη.

Η έκθεση “160 χρόνια ΝΑΤ”, από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, διαπραγματεύεται μέσω της εικαστικής οδού την αρχέγονη σχέση του ελληνικού λαού με την θάλασσα και υπογραμμίζει την αδιάλειπτη παρουσία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στο πλευρό του Έλληνα Ναυτικού για περισσότερο από ενάμιση αιώνα.

Η βιωματική διασύνδεση των Ελλήνων με την θάλασσα έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά την διάρκεια των χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, όταν ο ελληνικός εμπορικός στόλος, με πραγματική αυταπάρνηση, μετατράπηκε σε ισχνό πολεμικό ναυτικό του αγωνιζόμενου έθνους, κρατώντας ζωντανή την επανάσταση, αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος.

Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, αναφέρεται:

Το 1836, στο διάταγμα «περί σχηματισμού Απομαχικού Ταμείου δια τους Απομάχους», δρομολογήθηκε επισήμως η ίδρυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, η οποία τελεσφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1861, με την θεσμοθέτηση του ΧΛΘ νόμου.

Ο τότε υπουργός Ναυτικών, Αθαν. Α. Μιαούλης, στη σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, περιγράφει τον νεοσυσταθέντα οργανισμό ως κοινό κτήμα όλων των Ελλήνων που δεν ανήκει «εις τούτην ή εκείνην την πόλιν την ναυτική, αλλά είναι κτήμα ανεξαρτήτως όλων των ναυτιλλομένων και παντός άλλο θαλάσσης εργάτου» που θα ωφελήσει τους «από της θαλάσσης τα του βίου καρπούμενους, τους πατέρες, τις μητέρες, τους συζύγους και τα τέκνα αυτών», αποστολή που ορίζει την δραστηριότητα του ΝΑΤ καθ’ όλη την διάρκεια των 160 χρόνων της λειτουργίας του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μέσω της έκθεσης, το ΝΑΤ φιλοδοξεί σήμερα να παρουσιάσει και τους νέους κατευθυντήριους άξονες της στρατηγικής που προτίθεται να ακολουθήσει, απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος για το ναυτικό επάγγελμα.

  • Η πορεία των 160 ετών του ΝΑΤ διακρίθηκε για την κοινωνική συνείδηση και συνεισφορά, καθώς και για το πνεύμα διαρκούς προσφοράς και αλληλεγγύης.
  • Το ΝΑΤ ξεκίνησε ως ένας από τους πρωτοπόρους θεσμούς κοινωνικής ασφάλισης στον κόσμο και εξελίχθηκε ως εχέγγυο των δικαιωμάτων που προκύπτουν από το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Ναυτικών.

Η έκθεση “160 χρόνια ΝΑΤ” παρουσιάζει ανάγλυφα τον δομικό ρόλο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, μέσα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, μια κοινωνία που εξακολουθεί να ζει, να αναπνέει και να ονειρεύεται ακόμη και σήμερα μαζί με τον ομηρικό «οίνοπα πόντο».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά) ꓽ

Αδαμάκης Γιάννης, Αλατσάκης Χρήστος, Ανδρούτσος Γιώργος, Γαβαλάς Στέλιος, Γκολέμας Μίλτος, Διακοδημητρίου Μαρία, Διαμαντοπούλου Αργυρώ, Καβάρνος Ευστράτιος, Krastev Martin, Κρέτσης Δημήτρης, Κόνιαρης Νίκος, Κουρκουντής Πάνος, Λαζαράκης Χρήστος, Λατινοπούλου Αθηνά, Λεοντόπουλος Νίκος, Μακρής Θανάσης, Μάρα Μάγδα, Μπλιάτσου Γεωργία, Παπαδάκης Έκτωρ, Πολυζωίδη – Μαυρολέων Κατερίνα, Σαλταφέρος Γιώργος, Σιάγκρης Παναγιώτης, Τάγκαλος Βασίλης, Φιλιππούση Βιργινία, Χατζή Αθηνά, Χριστάκη Ελευθερία.

> Ημέρες /ώρες λειτουργίαςꓽ Δευτέρα έως Παρασκευή 17ꓽ00-20ꓽ00 και Σαββατοκύριακοꓽ 10ꓽ00-12.00 & 17ꓽ00-20ꓽ00 Τηλ.: 210 4149651-2

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: