Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εγκαινιάστηκε η επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 06/02/2024

Παρευρέθηκαν οι: Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Χρ. Στυλιανίδης, Ι. Μώραλης κ.ά.

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τα εγκαίνια της επέκτασης του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων (Λιμένας Ηρακλέους) στη βόρεια πλευρά του λιμανιού στο Κερατσίνι. Παρευρέθηκαν οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Χρήστος Στυλιανίδης που εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κ.ά.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικής επένδυσης ύψους €20 εκ. το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις Υποχρεωτικές Επενδύσεις της ΟΛΠ Α.Ε., στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Το συγκεκριμένο έργο θα βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του λιμανιού ως κόμβου μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang δήλωσε:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του ολιστικού οράματος της COSCO SHIPPING για το Λιμάνι του Πειραιά. Η Επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση για την εξαιρετική συνεργασία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού ώστε να αναδείξουμε το Λιμάνι του Πειραιά ως ένα από το κορυφαία στον κόσμο και να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο το θετικό μας αποτύπωμα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου χαιρέτησε στην εκδήλωση ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ και επέκτασης 40.000 τ.μ., συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα, γιατί ανοίγει νέες προοπτικές για το λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα αλλά και την ελκυστικότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας».

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε επίσης ότι «με την υλοποίηση αυτού του καθοριστικού έργου, επιβεβαιώνεται η στρατηγική προσήλωση της κυβέρνησης προς την ανάπτυξη και την καινοτομία. Παράλληλα ενισχύεται η πρωτοκαθεδρία της χώρας μας στον κόσμο της ναυτιλίας».

Επίσης τα εγκαίνια του έργου τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που όπως ανέφερε: «Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία ουσιαστική συμβολή για την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων! Τη σημερινή επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική που εφαρμόζουμε -συνολικά ως Κυβέρνηση και ως ΤΑΙΠΕΔ-για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, μόνο οφέλη θα δημιουργήσει για την Ελλάδα. Και δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή!», καθώς και ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Πειραιάς αποτελεί, σήμερα, ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα λιμάνια στον κόσμο. Με τον ΟΛΠ να προσθέτει οικονομική αξία στη χώρα ίση με το 1,56% του ΑΕΠ της. Έχοντας αυτή την αξία ως δεδομένη, αλλά και αξιοποιώντας την εμπειρία της εξέλιξης της συμβατικής σχέσης των μερών (Ελληνικό Δημόσιο, COSCO, ΤΑΙΠΕΔ) τα προηγούμενα χρόνια προχωρήσαμε το 2021, στην τροποποίηση της συμφωνίας Δημοσίου και ιδιώτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεσή της. Το αποτέλεσμα αυτής της νέας, λειτουργικής και ισορροπημένης σύμβασης είναι η υλοποίηση επενδύσεων, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα και αφορά την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων, στον Λιμένα Ηρακλέους».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, ο οποίος δήλωσε:

«Το λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους κόμβους μεταφοράς κινεζικών οχημάτων που εξάγονται στην Ευρώπη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2023, η κινεζική μάρκα οχημάτων «MG Motor» και η κινεζική μάρκα έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής τεχνολογίας «Seres» εισήλθαν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Η είσοδος των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη και την Ελλάδα όχι μόνο προωθεί τον πράσινο μετασχηματισμό των μεταφορών σε Ευρώπη και Ελλάδα, αλλά προάγει αποτελεσματικά την ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης roll-on/roll-off στο λιμάνι του Πειραιά».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Επενδύσεις όπως είναι η επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων- Λιμένας Ηρακλέους στο Κερατσίνι, αποτελούν προστιθέμενη αξία και για το λιμάνι και για τους δήμους του παραλιμένιου μετώπου και για τη χώρα. Οι  επενδύσεις που υλοποιούνται στο λιμάνι είναι σημαντικές και γι΄ αυτόν τον λόγο το έχουν αναβαθμίσει κατά πολλές βαθμίδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  ειδικά στους τομείς της διακίνησης εμπορευμάτων, επιβατών, αυτοκινήτων, αλλά και σε επίπεδο κρουαζιέρας. Σημασία έχει – και αυτός είναι ο στόχος των Δημάρχων του παραλιμένιου μετώπου – όλη αυτή η ανάπτυξη του λιμανιού και όλος αυτός ο πλούτος να διανέμεται και στις περιοχές του Πειραιά, έτσι ώστε να  αναβαθμίσει τις ζωές των πολιτών και όσον αφορά εμένα, των κατοίκων του Δήμου Πειραιά. Είμαι υπέρ των επενδύσεων στο λιμάνι, με την προϋπόθεση να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στα περιβαλλοντικά ζητήματα και στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς κυρίαρχή μας στόχευση είναι να ζουν  οι δημότες μας υπό καλύτερες συνθήκες γύρω από το λιμάνι του Πειραιά. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτή τη λογική κινείται άλλωστε και η δική μου συμμετοχή και παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ : αφενός να προωθούμε τις επενδύσεις που είναι χρήσιμες και επωφελείς, καθώς δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αφετέρου – και αυτό είναι το πιο σημαντικό-να προασπιζόμαστε τα περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα για την  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης του Πειραιά».

Η τελετή του Αγιασμού πραγματοποιήθηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νίκαιας κ. Αλέξιο, παρουσία και άλλων σημαντικών κυβερνητικών και θεσμικών εκπροσώπων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: