Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε πολυλειτουργικό, συνεκτικό χώρο πολιτισμού και αναψυχής αναμορφώνεται το Καστράκι

Χωρίς κατηγορία στις 20/10/2017

Εγκρίθηκε δαπάνη 3,57 εκατ. ευρώ

|> Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στη Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας προϋπολογισμού 3,57 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπλαση της περιοχής του Καστρακίου Δραπετσώνας.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων και αναπλάσεων, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη περιοχή, που για δεκαετίες χαρακτηρίστηκε από υποβάθμιση και οχλούσες δραστηριότητες.

Η ανάπλαση του λόφου Καστράκι σε συνδυασμό με την αναστήλωση των οχυρώσεων της Ηετιώνειας, που χρηματοδοτήθηκαν με 700.000 ευρώ από ίδιους πόρους της  Περιφέρεια Αττικής και ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2018, διαμορφώνει ένα αναμορφωμένο σύνολο, σε μια περιοχή συνολικής έκτασης σχεδόν 40 στρεμμάτων.

Με την ολοκλήρωση και των δύο έργων θα δημιουργηθεί ένας πολυλειτουργικός, συνεκτικός χώρος πολιτισμού και αναψυχής, με υπερτοπική σημασία, ικανός να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες καθώς πρόκειται για τον πρώτο ανοικτό αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή του Πειραιά.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις φύτευσης στην έκταση αυτή η πόλη αποκτά ένα πνεύμονα πρασίνου που συμβάλλει στην ανατροπή του συνολικού αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου της ευρύτερης περιοχής. Μετά την ανάπλαση στο χώρο του Καστρακίου θα υπάρχει ακόμα νέα παιδική χαρά 500 τετρ. μέτρων, ανοικτό θέατρο 300 θέσεων, αναψυκτήριο και διαδρομές περιπάτου.

Το Καστράκι ως χώρος άνηκε στον ΟΛΠ και παραχωρήθηκε στο Δήμο Δραπετσώνας το 1997 και πρόσφατα εξαιρέθηκε από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Οργανισμού.

Η μελέτη ανάπλασης εκπονήθηκε σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 από το Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας, με τον ίδιο Δήμο να είναι ο φορέας εκτέλεσης του  έργου .

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρθηκε στη σημασία, στο ρόλο και στη λειτουργία των υπεροτοπικών παρεμβάσεων που κατορθώνουν να αλλάζει η εικόνα ευρύτερων περιοχών.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ειδικά στην περιοχή αυτή που για δεκαετίες συγκέντρωσε πλήθος οχλουσών χρήσεων και υπέφερε από την έλλειψη δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων πραγματοποιούνται σήμερα παρεμβάσεις, η εξέλιξη των οποίων θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής (Λιπάσματα, Ηετιώνεια, Καστράκι), ενώ έκανε αναφορά και στις νέες αναπλάσεις που θα επεκταθούν προς την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, οι οποίες θα θέσουν τέλος στην υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής και θα επανεκκινήσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: