Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Εισβολή” του 18ου κινέζικου στόλου στον Πειραιά

ΕΛΛΑΔΑ στις 19/02/2015

Η κινεζική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή
από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
και στις 7:30 μμ ο Πρωθυπουργός
στην επίσημη υποδοχή του στόλου της Κίνας

Στην τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, θα παρευρεθεί σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Τον Αλέξη Τσίπρα θα υποδεχθεί ο ναύαρχος Zhang Chuanshu, στη φρεγάτα «Changbai Shan 989», στις 7:30’ μμ (Ακτή Μιαούλη 50, Πειραιάς).

Ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία και στις 7:50’ ο πρέσβης της Κίνας, Zou Xiali, θα απευθύνει χαιρετισμό.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο Κάρολος Παπούλιας, που δέχθηκε την κινεζική αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο και χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «αδελφικές, σε όλους τους τομείς». Ευχαρίστησε τη «μεγάλη Κίνα», η οποία «σκέφτεται να δημιουργήσει το λιμάνι του Πειραιά σαν το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου» και τόνισε ότι «ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών μας, αλλά και όλων των χωρών που συνεργάζονται μαζί μας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέδειξε τη συμβολή της Κίνας στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, καθώς «ο κόσμος μας ζει σε συνεχείς προκλήσεις, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε έναν ψυχρό πόλεμο. Η μεγάλη Κίνα δεν δέχεται αυτή την πορεία της ανθρωπότητος, θέλει να ζει σε ειρήνη και να δημιουργεί. Και εμείς σεβόμαστε ιδιαίτερα αυτή την πολιτική για την ειρήνη της χώρας σας και είμαστε δίπλα στη μεγάλη χώρα σας».

Αξιοσημείωτη, ήταν και η αποστροφή εκείνη του κ. Παπούλια, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από την αρχαία ελληνική ιστορία, για να περιγράψει, ουσιαστικά, συνθήκες… πολέμου!

Είπε συγκεκριμένα ο Κάρολος Παπούλιας: «… Σας υποδεχόμαστε με πολλή χαρά στην Αθήνα.  Στην αρχαιότητα η Αθήνα ήταν μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Όταν τότε, οι Πέρσες θέλησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα και να μας υποδουλώσουν, ο αθηναϊκός στόλος στη Σαλαμίνα τους απέτρεψε από το να μας υποδουλώσουν. Τότε η Αθήνα ήταν μια μεγάλη ναυτική δύναμη και βλέπουμε και την προσπάθεια της χώρας σας να γίνει μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Και γι’ αυτό με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τους αξιωματικούς του ναυτικού της Λαοκρατικής Κίνας».

Απευθυνόμενος στο ναύαρχο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ τη Μοίρα του Ναυτικού σας που είστε επικεφαλής, για τη μεγάλη συμβολή σε πολύ ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές και τη μεγάλη προσφορά και ενίσχυση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε αυτές τις πολύ επικίνδυνες περιοχές», συνδέοντας την προσφορά της Κίνας στη θαλάσσια ασφάλεια με τη δραστηριότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου.

Από τη μεριά του, ο Κινέζος ναύαρχος Zhang Chuanshu δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μας δεχθήκατε σήμερα. Αυτές τις μέρες της παραμονής μας εδώ, στην Ελλάδα, έχουμε μάθει πολλά πράγματα από την Ελλάδα και την Αθήνα. Ιδιαίτερα ο πρέσβης μας με έχει ενημερώσει ότι είστε ένας πολύ καλός φίλος της Κίνας και του κινεζικού λαού και έχετε υποστηρίξει ενεργά τις διμερείς μας σχέσεις και όλες τις σημαντικές μας εκδηλώσεις, για παράδειγμα στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2008».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: