Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιστολή του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ στον Αλέξη Τσίπρα για τις φονικές πυρκαγιές

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 25/07/2018

Ο Στυλιανίδης στην Αθήνα

|> Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker έγραψε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του  για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές στη χώρα:

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Με βαριά καρδιά έχω μάθει ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τραγικά τις ζωές τους σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού και των αρχών και συγχαίρω τις ακούραστες και θαρραλέες προσπάθειες των ομάδων έκτακτης ανάγκης.

Θα γίνει ό, τι είναι δυνατό για να προσφέρουμε βοήθεια σήμερα, αύριο και για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ζήτησα από το Χρήστο Στυλιανίδη, Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, να έρθει σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και με ενημερώνει ότι έχει κινητοποιηθεί βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και πυροσβεστικών ομάδων. Ο Επίτροπος ταξιδεύει σήμερα στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη που προσέφεραν βοήθεια για τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη τους στον τομέα αυτό.

Με εκτίμηση, JeanClaude JUNCKER

Εξ άλλου, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης έφθασε χθες στην Αθήνα για να συντονίσει τη βοήθεια της ΕΕ που παρέχεται στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ μετά τις θανατηφόρες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. Ο επίτροπος ανακοίνωσε ότι η Ιταλία και η Ρουμανία έστειλαν 4 αεροπλάνα ενώ η Κύπρος απέστειλε πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες από χθες άρχισαν να συνδράμουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Προσφορές για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού έγιναν επίσης από την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και το Μαυροβούνιο.

Σήμερα ο Επίτροπος Στυλιανίδης θα συναντηθεί με τον Αλέξη Tσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως θα επισκεφθεί τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και θα συντονίσει την επιτόπια στήριξη της ΕΕ.

Ο επίτροπος κ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Εδώ στην Αθήνα είχα συνάντηση με τον υπουργό κ. Νίκο Τόσκα προκειμένου να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις. Υπογράμμισα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να κάνει ό, τι χρειάζεται για να βοηθήσει τους Έλληνες και τις ελληνικές αρχές αυτές τις δύσκολες στιγμές που σπαράζουν καρδιές. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό. Είναι μια ημέρα πένθους, αλλά από κοινού, ως Ευρωπαίοι, είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά αυτές τις πυρκαγιές. Μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας βοηθήσαμε να κινητοποιήσουμε αεροσκάφη, οχήματα, ιατρικό προσωπικό και πυροσβέστες. Είχαμε ακόμη περισσότερες προσφορές για βοήθεια χθες βράδυ και ευχαριστώ όλες τις χώρες που προσέφεραν στήριξη. Προτεραιότητά μας πρέπει να εξακολουθήσει να είναι η παροχή βοήθειας σε όσους επλήγησαν και αυτό για όσο χρόνο χρειαστεί».

Επίσης, το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί για να παρέχει στις ελληνικές αρχές εξειδικευμένους χάρτες ακριβείας. Παράλληλα, η Επιτροπή εξακολουθεί να συνδράμει άλλα κράτη μέλη που ζήτησαν βοήθεια. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: