Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκδικάζεται η υπόθεση της Siemens, με αβέβαιη την εξέλιξη της διαδικασίας

ΕΛΛΑΔΑ στις 27/11/2015

Με 64 κατηγορούμενους

Για σήμερα έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για τη «Σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με την SIEMENS, σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας που επί εννέα χρόνια απασχολεί την Δικαιοσύνη.

Είναι η πρώτη δικογραφία, από το σύνολο των υποθέσεων της SIEMENS που φθάνει στο ακροατήριο.

Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική SIEMENS, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για τη σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται:

-19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

-14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

-8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

-14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος

-Μία κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ αλλά και τα πρώην στελέχη της SIEMENS Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ , Ράινχαρτ Σίκατσεκ ,Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α, όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά.

Οι ιδιώτες , χρηματιστές επιχειρηματίες κ.ά., Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.αά. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί σε κανονική δικαστική αίθουσα στο Εφετείο, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα με την εκφώνηση της υπόθεσης, λόγω των περιορισμένων θέσεων τόσο για συνηγόρους, που υπολογίζονται σε τουλάχιστον διπλάσιοι από τους κατηγορούμενους, όσο και για τους ίδιους τους υπόλογους που θα θελήσουν να είναι παρόντες στο εδώλιο. Εφ΄όσον πάντως ξεκινήσει η διαδικασία αναμένεται να διακοπεί προκειμένου και αυτή η δίκη να μεταφερθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου.

Η πρόοδος πάντως της εκδίκασης της υπόθεσης είναι αμφίβολη καθώς αναμένεται να τεθούν και νομικά ζητήματα με κυρίαρχο την μη επίσημη μετάφραση του κατηγορητηρίου για τους δεκαπέντε Γερμανούς κατηγορούμενους, θέμα που δημιουργεί θέματα ακυρότητας και αναίρεσης και αναμένεται να τεθεί πρώτο από τους εκπροσώπους των κατηγορουμένων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: