Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εξελίξεις στην υπόθεση της “Εξπρές”…

FLASH στις 17/03/2015

24 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή
και 12.000 ευρώ πρόστιμο, από
το Α΄ Τριμελές στον Γ. Καλοφωλιά

«Για μας κανείς δεν γράφει»… λέει ο στίχος ενός τραγουδιού του Κώστα Τριπολίτη, από τη συλλογή του Γιώργου Χατζηνάσιου «Πίσω από τη βιτρίνα»…

Πίσω από τη βιτρίνα, δεν βρίσκεται μόνον «η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα…», όπως λέει το τραγούδι, αλλά το δράμα εκατοντάδων δημοσιογράφων και των οικογενειών τους, όπως λέει η τραγωδία

Την Δευτέρα 16/3 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εκδικάστηκε η ποινική δίωξη κατά του Γ. Καλοφωλιά, ύστερα από μήνυση 10 τεχνικών Τύπου, μέσω ΣΕΠΕ, για οφειλόμενες αποδοχές.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας ΕΞΠΡΕΣ Δ.ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ Α.Ε., Γιώργο Καλοφωλιά, και τον καταδίκασε σε 24 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 12.000 ευρώ με 3ετή αναστολή.
Σημειώνεται ότι στις 20 Απριλίου εκδικάζεται, επίσης, η εξ αναβολής ποινική δίωξη των δημοσιογράφων για τον ίδιο λόγο.

Εκατοντάδων δημοσιογράφων που ξαφνικά, είδαν να μένουν απένταροι, επειδή αυτό αποφάσισαν εκείνοι που θέλησαν να λέγονται εκδότες και καναλάρχες. Από αυτούς τους δημοσιογράφους οι περισσότεροι παραμένουν άνεργοι έως και πάνω από δύο χρόνια, κάποιοι επειδή είχαν τις προϋποθέσεις βγήκαν πρόωρα σε σύνταξη και λίγοι είναι εκείνοι που βρήκαν κάποια «δουλίτσα»…

express 29-10-12 (1)

Ούτε τις γραπτές υποσχέσεις της στις Ενώσεις των εργαζομένων δεν τήρησε η “Εξπρές”. Υποσχέσεις για “βδομαδιάτικα” έναντι οφειλών δεκάδων μηνών!

 

Τραγικό παράδειγμα οι συνάδελφοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί) της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ, που καιρό πριν ανασταλεί η κυκλοφορία της άλλοτε δυναμικής οικονομικής εφημερίδας, είχαν ξεχάσει τι είναι αυτό που λέγεται «μισθός»!

Γι’ αυτούς κανείς δεν γράφει… Με το δράμα των συναδέλφων, μπορεί να ασχολείται η ΕΣΗΕΑ και οι ενώσεις των τεχνικών και των διοικητικών, αλλά από την πλευρά της πολιτείας, δεν δείχνεται κάποιο ενδιαφέρον ή τουλάχιστον λιγότερη αδιαφορία! Μήνες τώρα, η υπόθεση κάπου έχει “κολλήσει” και τώρα με την νέα κυβέρνηση, κάπου διαγράφεται μία (συγκρατημένη) αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων. Κι αυτό, εάν εκληφθεί σοβαρά μία ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

Και…

express-092014Τον Σεπτέμβριο του 2014, στον «Τύπο Πειραιώς» αναρτήθηκε μία είδηση με τίτλο: «ΕΞΠΡΕΣ: Η άλλοτε “τράπεζα” του Τύπου που έχει βυθιστεί στα χρέη… – Οφείλει εκατομμύρια σε Δημόσιο, Ταμεία, και 85 εργαζόμενους» και κείμενο:

Στη Βουλή εισήλθε η υπόθεση της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ, η οποία οφείλει τεράστια ποσά στο Δημόσιο, σε Ταμεία, αλλά και σε 85 εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς) τους οποίους έχει να πληρώσει πάνω από δύο χρόνια!

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αυτή η άλλοτε κραταιά εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια, έπεσε θύμα κακοδιαχείρισης, με αποτέλεσμα να χρεωθεί με υπέρογκα ποσά.

Σήμερα, η ΕΞΠΡΕΣ, είναι μία εκδοτική επιχείρηση-«φάντασμα», της οποίας τα πιεστήρια στην Κερατέα, τυπώνουν (με άλλη επωνυμία και χωρίς ρεύμα της ΔΕΗ!) κάποιες αγγλικές εφημερίδες, παρά την εντολή του ΣΕΠΕ για προσωρινό «λουκέτο», έως ότου λειτουργήσει νόμιμα η επιχείρηση!

Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε όλα τα ένδικα μέσα και περιμένουν πότε η οικογένεια Καλοφωλιά, θα αντιληφθεί ότι κάτι οφείλει σε εκείνους τους ανθρώπους που δούλευαν στην επιχείρησή τους και είχαν ξεχάσει το… χρώμα των ευρώ.

express

Ο ιστότοπος express.gr που λειτουργεί πειρατικά, μέχρι και σήμερα. Και ο τίτλος του με το λογότυπο της ΕΞΠΡΕΣ…

Μπορεί οι υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, να μην έδειξαν την δέουσα ευαισθησία, αλλά η υπόθεση λαμβάνει νέα τροπή, μετά την Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και προς τους υπουργούς των τριών παραπάνω υπουργείων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος. Θέμα της ερώτησης: «85 Εργαζόμενοι στην εταιρεία “ΕΞΠΡΕΣ – Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική – Εκτυπωτική Α.Ε.” απλήρωτοι για πάνω από δύο χρόνια, ενώ η εταιρεία λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2008».

Αυτά, τον Σεπτέμβριο 2014, λίγους μήνες πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ…

 

Σήμερα, η νέα κυβέρνηση έχει… σαραντίσει και εύλογο είναι οι συνάδελφοι τής «Εξπρές» να περιμένουν κάποια κίνηση από τους βουλευτές που είχαν κάνει τότε την Ερώτηση στη Βουλή, καθώς το καθεστώς με το «σήριαλ Καλοφωλιά» βρίσκεται εν εξελίξει!

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότερα (εργασιακά και οικονομικά) θέματα, αλλά και η υπόθεση «Εξπρές» έχει και αυτή ένα σημαντικό «ειδικό βάρος».

Ας θυμηθούμε τι ανέφερε η επερώτηση των κ.κ. Τσουκαλά, Στρατούλη και Μητρόπουλου. Ο κ. Τσουκαλάς σήμερα είναι γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητρόπουλος βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ ο κ. Στρατούλης βουλευτής και αναπληρωτής είναι ως υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι ο πλέον αρμόδιος.

Ερώτηση

Προς:

1) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

2) Υπουργό Οικονομικών

3) Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: «85 Εργαζόμενοι στην εταιρεία “ΕΞΠΡΕΣ – Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική – Εκτυπωτική Α.Ε.” απλήρωτοι για πάνω από δύο χρόνια, ενώ η εταιρεία λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2008».

Σύμφωνα με την υπ” αριθ. 2412/30-01-2014 Αναφορά των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τσουκαλά, Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατόπιν της υπ” αριθ. 870/19-03-2013 καταγγελίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, δεν καταβάλλονται οι μισθοί στους εργαζόμενους της εταιρείας »ΕΞΠΡΕΣ – Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική – Εκτυπωτική Α.Ε.», επί δύο και πλέον χρόνια.

Η εν λόγω εταιρεία ενώ έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Νόμου 3299/2004 και ειδικότερα στο άρθρο 9 αυτού, με εγκριθείσα ενίσχυση 14.200.000 € (εκ των οποίων τα 7.100.000 € καταβλήθηκαν ως επιχορήγηση), δεν πληροί τις απορρέουσες υποχρεώσεις του εγκριθέντος σχεδίου, όπως αναφέρεται στην υπ” αριθ. 11723/12-03-2014 απάντηση της Γ.Γ. Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων στην Αναφορά των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως άλλωστε προκύπτει από τους ελέγχους του Κεντρικού Οργάνου Ελέγχου (έκθεση υπ’ αριθ. 13729/29-03-2011) και του υπ’ αριθ. 10817/11-03-2013 εγγράφου της Γ.Γ. Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, διαπιστώνεται σειρά παραλείψεων προβλεπόμενων ενεργειών, όπως μη εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τους προμηθευτές και κυρίως προς τους εργαζομένους.

Με την υπ’ αριθ. 7543/19-02-2014 Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, συγκροτήθηκε νέο Κεντρικό Όργανο Ελέγχου, με αντικείμενο τον έλεγχο για την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της «ΕΞΠΡΕΣ – Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική – Εκτυπωτική Α.Ε.».-

>>> Ο χώρος μένει ανοιχτός για κάθε συνάδελφο της “Εξπρές”…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: