Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επίσκεψη σε σχολεία ΣΔΙΤ από την Κορίνα Κρέτσου, με Παπαδημητρίου – Πιτσιόρλα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 23/12/2016

Στην Πεντέλη

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας και η επίτροπος της ΕΕ, Κορίνα Κρετσού (φωτό), αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, επισκέφθηκαν σχολείο ΣΔΙΤ στην Πεντέλη, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για το 2ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πεντέλης  τα αποτελούν μέρος του προγράμματος των 24 Σχολείων ΣΔΙΤ που υλοποιούνται στην Αττική και αναμένεται να παραδοθούν για χρήση μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Τα δημόσια σχολεία που υλοποιούνται μέσω της μεθόδου των ΣΔΙΤ, έχουν κατασκευαστεί με βάση προδιαγραφές εξαιρετικής ποιότητας. Οι ιδιώτες ανάδοχοι έχουν την ευθύνη της μακροχρόνιας συντήρησης και τήρησης όλων αυτών των προδιαγραφών για 25 έτη, ενώ οι πληρωμές τους συνδέονται με τη συνεχή τήρηση όλων των ποιοτικών προδιαγραφών στη διάρκεια των 25 ετών της σύμβασης.

Η συνολική χρηματοδότηση των ιδιωτών αναδόχων για τα 24 Σχολεία ΣΔΙΤ ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνιστά απόδειξη ότι ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέας μπορεί να συμπράττει με όρους κοινωνικού οφέλους, για την παραγωγή ενός έργου υψηλής αξίας και ποιότητας. «Εκτός από το ίδιο το έργο, είδα και τη χαρά στα μάτια των μαθητών. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην εξασφάλιση καλύτερης εκπαίδευσης για τα παιδιά της χώρας μας».

 «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο που μας δείχνει πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε για την ενεργοποίηση έργων ΣΔΙΤ αντίστοιχης κοινωνικής αξίας σε όλη την επικράτεια και σε διαφορετικούς τομείς», επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας.

Η κα Κρετσού πρόσθεσε ότι το εν λόγω έργο αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για το πώς πρέπει να αξιοποιούνται οι κοινοτικοί πόροι και εξέφρασε την επιθυμία να υλοποιηθούν ανάλογα έργα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Απάντηση