Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μετανάστευση, Αν. Μεσόγειος και το Λιμενικό -ΕΛ.ΑΚΤ.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 24/07/2019

Επίσκεψη υπουργού Εσωτερικών Κύπρου στο Υπουργείο Ναυτιλίας για αναλυτική ενημέρωση

|> «Είμαστε στην διάθεση της κυπριακής κυβέρνησης προκειμένου να αναπτύξουμε συστηματική συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης», τόνισε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Πετρίδης και Κουμουτσάκος επισκέφθηκαν το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου έτυχαν αναλυτικής ενημέρωσης εκ μέρους των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής τόσο για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του, όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθεί στον κρίσιμο τομέα της μετανάστευσης.

Εξ άλλου, οι κ.κ. Πετρίδης και Κουμουτσάκος είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ, όπου διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο των στελεχών του. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΣΕΔ είναι επανδρωμένο με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο εκτελεί χρέη συνδέσμου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης υπογράμμισε:

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω ότι η προάσπιση των συνόρων της χώρας μας αποτελεί για μας κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα και για αυτό ακριβώς προχωράμε στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος του Λιμενικού Σώματος ώστε η προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών του να γίνει πιο αποτελεσματική.

Στη σημερινή συγκυρία όταν η Τουρκία επιμένει στην συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας η συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία στον κρίσιμο τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης είναι αναγκαία».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενημέρωση που είχε και μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ήταν πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε λεπτομερώς για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο τα τελευταία χρόνια λόγω του μεταναστευτικού, στην πιο δύσκολη περιοχή παγκοσμίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελληνικές και Κυπριακές αρχές είναι σε διαβούλευση, και συνεργασία. Ελλάδα και Κύπρος θέλουν πλήρη εικόνα του μεταναστευτικού και των παραμέτρων για την επιτήρηση των συνόρων και ενίσχυση των Λιμενικών Σωμάτων».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταξύ άλλων, είπε :

«Ο κ. Πετρίδης ενημερώθηκε για τα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής πρόκλησης. Ελλάδα και Κύπρος αναπτύσσουν αμοιβαία γνώση και κατανόηση στον κρίσιμο αυτό τομέα. Η γνώση και η εμπειρία θα εξαχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να γνωρίζουν οι εταίροι μας ότι είναι οι πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη δημιουργούμε την κρίσιμη μάζα ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε στην Ε.Ε. την γνώση που απαιτείται για μια ρεαλιστική λύση αυτού του τόσο σύνθετου ζητήματος».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: