Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ρομποτικό χέρι με 119 διαφορετικές αισθήσεις αφής!

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 29/07/2019

Επίτευγμα ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science Robotics”

|> Ο Κίβεν Γουάλγκαμοτ που είχε χάσει το χέρι του πριν 17 χρόνια, μπόρεσε να ανακτήσει την αίσθηση της αφής με τη βοήθεια ενός εγκεφαλικά ελεγχόμενου ρομποτικού πρόσθετου μέλους. Και έτσι το τμήμα του χεριού του που είχε ακρωτηριαστεί από τον αγκώνα και κάτω μετά από ατύχημα, μπορεί πλέον να νιώσει 119 διαφορετικές αισθήσεις της αφής!

Ο Κίβεν μπορεί να ξεχωρίσει εάν ένα αντικείμενο είναι απαλό ή τραχύ και μικρό ή μεγάλο χωρίς να το κοιτάει και έχει την ικανότητα να χειριστεί εύθραυστα αντικείμενα, όπως αυγά.

Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος από τους επιστήμονες, καθώς, πέραν του ότι του πρόσφεραν ένα μηχανικό χέρι, του επανέφεραν και την αίσθηση της αφής. Εξηγεί, μάλιστα, πώς αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτή τη μελέτη λέγοντας ότι αν και ο ίδιος τα καταφέρνει σχετικά καλά στην καθημερινότητά του έχοντας μόνο ένα χέρι, έχει πολλούς φίλους με και τα δύο τους χέρια ακρωτηριασμένα. «Το έκανα για αυτούς και για όσους ανθρώπους θα το χρειαστούν μελλοντικά» δηλώνει ο ίδιος.

Η ανακάλυψη αυτή, από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γιούτα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science Robotics” και βασίστηκε στον εφοδιασμό του εγκεφάλου του Γουάλγκαμοτ με ηλεκτρικά σήματα παρόμοια με εκείνα που στέλνονται από τα νεύρα στα ανθρώπινα χέρια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: