Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρώτη συνεδρίαση του δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 02/03/2023

Παρουσία: υφυπουργών Κώστα Κατσαφάδου και Δόμνας Μιχαηλίδου και αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλας Αντωνάκου

|> Με την παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου και της αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλας Αντωνάκου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για το 2023 του δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, υπό την προεδρία του Γιάννη Βουτσινά (φωτό), κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την επιμελητηριακή κοινότητα και την επιχειρηματική δράση.

Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του υπουργείου με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και τόνισε ότι η κυβέρνηση αποτελεί σύμμαχο των επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα των πολιτών και τόνισε ότι στόχος είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά τη συγκυρία των εθνικών εκλογών, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξήρε τις δράσεις της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, τονίζοντας τη χρησιμότητα των προτάσεών του προς το υπουργείο και γενικότερα προς την Πολιτεία, επί τη βάσει των οποίων λήφθηκαν σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις. Κάλεσε δε τη διοίκηση του ΕΕΠ να συνεχίσει το έργο της υποβάλλοντας προτάσεις, προκειμένου να υπάρχουν παρεμβάσεις και να υλοποιούνται μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Περιφέρειας και ΕΕΠ, επισημαίνοντας ότι τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις-μέλη τους αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Τόνισε δε ότι το ΕΕΠ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως σύμβουλος της Πολιτείας επί οικονομικών ζητημάτων έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις τόσο προς την περιφέρεια όσο και προς την κυβέρνηση οι οποίες λαμβάνονται υπόψη στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Ανέφερε επίσης τη δράση της Περιφέρειας για ενίσχυση ύψους 250 εκατ. ευρώ προς 10.000 επιχειρήσεις ως μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο πρόεδρος του ΕΕΠ, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα πεπραγμένα των παρελθουσών ετών, αλλά και στον προγραμματισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου για τη νέα χρονιά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα άμεσης διευθέτησης συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των Επιμελητηρίων, έμφαση στον καθορισμό ποσοστού τελών ΓΕΜΗ μεταξύ Επιμελητηρίων και Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στην εκκαθάριση μητρώου μελών, στην βεβαίωση και είσπραξη οφειλών παρελθουσών χρήσεων και στην προώθηση ανταποδοτικών υπηρεσιών που λειτουργεί ως κίνητρο καταβολής από τα μέλη / επιχειρήσεις της προαιρετικής συνδρομής.

Ο πρόεδρος του ΕΕΠ αναφέρθηκε και στην πορεία της εθνικής οικονομίας, καθώς και στις επικείμενες εθνικές εκλογές, τονίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο επιμελητηριακός θεσμός και καλώντας την Πολιτεία σε ακόμη στενότερη συνεργασία, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων στην αγορά και την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Επίσης, με αφορμή την έγκριση από το πρώτο κιόλας δ.σ. του ΕΕΠ για το 2023 της καταβολής των συνδρομών του Επιμελητηρίου στον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), στο ΔΙΝΕΕΕ (Insuleur – Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και στο ICC Hellas (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο), ο κ. Βουτσινάς αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία του ΕΕΠ με τους προαναφερόμενους επιμελητηριακούς οργανισμούς και στον σημαντικό ρόλο που αυτοί διαδραματίζουν για την προώθηση των θέσεων της επιμελητηριακής κοινότητας εντός και εκτός συνόρων.

Στη συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΕΠ, τον ΕΟΑΕΝ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος και υπεύθυνος Συμβουλευτικής του Δημήτρης Συξέρης και ο οικονομικός επόπτης και  αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης.

Το Insuleur εκπροσώπησαν, ο Α’ αντιπρόεδρος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελος Μυρσινιάς και ο οικονομικός επόπτης και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπιρας.

Το ICC Hellas εκπροσώπησαν ο Α’ αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νικόλαος Αγγελίδης, και ο οικονομικός επόπτης και μέλος του δ.σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Σαράντου,.

Στην συνεδρίαση του δ.σ.του ΕΕΠ παρέστη και ο Μιχάλης Αδαμαντιάδης πρόεδρος του ΕΕΣΥΜ (Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών) και ο οικονομικός επόπτης του ΕΕΣΥΜ Δημήτρης Μαγκλάρας, υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Αργολίδας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δράσεις του Συνδέσμου με στόχο την ανάδειξη της χώρας μας ως στρατηγικού κέντρου διαμετακόμισης και συνδυασμένων μεταφορών στη ΝΑ Ευρώπη.

Επίσης στη συνεδρίαση παρέστησαν ο διευθυντής της υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) Μιχάλης Δεμέστιχας και  Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Δημήτρης Δημητρίου.

Ο Μιχάλης Δεμέστιχας, από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία για την εθνική μας οικονομία της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ., που προσφέρει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματική δράση και γενικότερα στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημητρίου αναφέρθηκε στο θέμα των βιομηχανικών πάρκων, αναπτύσσοντας προτάσεις για την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Κατά την εργασίες του δ.σ. του ΕΕΠ έγινε ενημέρωση και ανακοινώσεις για τα θέματα:

1.Ποσοστό καταβολής ποσού βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. τελών ΓΕΜΗ / έγγραφό προς ΚΕΕΕ (Π. Πολιτάκης)

2.Ψηφιακός μετασχηματισμός Περιφέρειας Αττικής (Γ. Χασιακής)

3.Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις (ΑΒΣ) Αττικής (Κ. Νικολάου)

4.Βραβείο μεταφορών ΕΕΣΥΜ «Δημήτριος Τσαμπούλας» έτους 2023 (Ν. Δαμηλάτης)

5.Απογραφή μελών και οφειλομένων συνδρομών & τελών ΓΕΜΗ έως 31/12/2022 (Πρόεδρος ΕΕΠ)

6.Απολογιστικά στοιχεία κίνησης Μητρώου μελών & ΓΕΜΗ έτους 2022 (Ι. Πέππα)

7.Απολογιστικά στοιχεία Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων έτους 2022 / παροχή Ε.Ε.Π.(Α. Μουράτος)

α) επιτυχούς παρακολούθησης σεμιναρίων προετοιμασίας εξετάσεων πιστοποίησης

β) εγγραφής στο Μητρώο πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων Ε.Ε.Π.

8.Θέματα Ειδικού Μητρώου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών: (Λ. Μίχας)

α) Ανανεώσεις εγγραφών /αδειών έτους 2023 – σχετική επιστολή

β) Αιτιολογημένες ανακλήσεις διαγραφών / αδειών έτους 2022

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: