Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

‘’Χειρόφρενο’’ αύριο λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 20/09/2022

Επειδή σήμερα ψηφίζεται το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών, για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ – Και συγκέντρωση στο Σύνταγμα

|> Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ και τα μόνα που θα κυκλοφορούν θα είναι ο Προαστιακός και οι 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν παραχωρηθεί στα ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη, επειδή είναι η ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι.

Απόφαση για συμμετοχή με 24ωρη απεργία έχουν πάρει μέχρι στιγμής το Σωματείο Τεχνικών ΟΑΣΑ ΟΣΥ και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία).

Ανακοίνωση σωματείων ΣΤΑΣΥ

«Ενώ η κοινωνία βιώνει, καθημερινά, τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τις δραματικές αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών, όπως ο Ο.Α.Σ.Α., η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Ο.Σ.Υ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την κερδοσκοπική ασυδοσία, που θα υπάρξουν για το μέγιστο αγαθό, το νερό και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη Βουλή και υλοποιεί αυτόν το σχεδιασμό, για να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπει και σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες οδηγούν σε διάλυση τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο και υπονομεύουν περισσότερο τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι εξαιρούνται από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκολύνεται η απόλυσή τους, ακόμα και ένα έχουν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου. Επίσης, για πρώτη φορά, προβλέπεται η ύπαρξη σε αυτές τις εταιρείες «νοικιαζόμενων» εργαζόμενων.

Παράλληλα, σε ένα κρεσέντο παλαιοκομματισμού και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

α) περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού,

β) ενισχύονται οι προμήθειες σε απευθείας αναθέσεις και γ) ανοίγει η πόρτα προσλήψεων ακριβοπληρωμένων «golden boys» καθώς δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων για θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, υπονομεύοντας την υπηρεσιακή εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας θα αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε τη ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, την Τετάρτη 21-9-2022, καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο Υπουργείο Οικονομικών».

Προσφυγή ΣΤΑΣΥ της ΟΣΥ στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. Α.Ε. ζητώντας η 24ωρη απεργία της Τετάρτης (21/9) σε τρόλεϊ και λεωφορεία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

Η Διοίκηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως τα Σωματεία εργαζομένων της Εταιρίας εξήγγειλαν αιφνιδιαστικά την απεργία και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξης της απεργίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης η εκδίκαση του αιτήματος αναμένεται να γίνει αύριο Τετάρτη το πρωί. Και σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι Οδικές Συγκοινωνίες ζητούν συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που αναμένεται να υποστεί αύριο κατά τις μετακινήσεις του στην Αττική».

Παράλληλα, στη Δικαιοσύνη προσέφυγε και η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: