Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Κόβεται” από ΕΕ η ελληνική υπηρεσία τού “Euronews”

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 30/09/2021

Επειδή τα ελληνικά δεν είναι… διεισδυτική γλώσσα! – Έκκληση ΕΣΗΕΑ στις κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας για τα δέοντα…

Σαν βόμβα έπεσε στον κόσμο της Δημοσιογραφίας η είδηση ότι καταργείται στις 15 Δεκεμβριου η ελληνική υπηρεσία του ευρωπϊκού καναλιού ενημέρωσης Euronews, επειδή η ελληνική γλώσσα δεν έχει… διεισδυτικότητα και ότι οι ειδήσεις από Ελλάδα και Κύπρο, δεν ενδιαφέρουν το ευρωπαϊκό κοινό! Ήδη η εταιρεία του Euronews, άρχισε τις απολύσεις…

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, όχι μόνον ότι  Ελλάδα σαν μέλος της Ένωσης συμμετέχει στο εν λόγω δίκτυο, αλλά κυρίως για το πιές δυνάμεις κρύβονται πίσω που τις ενοχλεί τόσο η ελληνική γλώσσα.

Η “Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών” (ΕΣΗΕΑ), με ανακοίνωσή της καταγγέλει αυτπη την απόφαση και καλεί τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, τους επιτρόπους της ΕΕ, τους ευρωβουλευτές να παρέμβουν αναλόγως…

Η σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του στη διαφαινόμενη διακοπή λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews.

Η ελληνική γλώσσα, μέσω της υπηρεσίας στην Ελλάδα, πρέπει να παραμείνει ζωντανή στο ευρωπαϊκό κανάλι ενημέρωσης και να διατηρηθεί η πληροφόρηση των ευρωπαίων πολιτών στη μητρική τους γλώσσα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι στο επιχειρηματικό σχέδιο που η διοίκηση του Euronews προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προσεχή χρόνια δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής υπηρεσίας. Αν αυτό συμβεί η ελληνική υπηρεσία θα είναι η μόνη που θα κλείσει, αν και το Euronews εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήδη η εργοδότρια εταιρεία διέκοψε τη συνεργασία με τους freelancers και κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 24 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί.

Θεωρούμε εξοργιστική και αντίθετη με τις αξίες της ΕΕ την αιτιολόγηση της εταιρίας ότι οι ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο δεν ενδιαφέρουν πλέον το ευρωπαϊκό κοινό και ότι η ελληνική γλώσσα, η γλώσσα που έδωσε το όνομά της στην Ευρώπη, κατατάσσεται στις λιγότερο διεισδυτικές.

Η ΕΣΗΕΑ σε συντονισμό με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις στην Κύπρο και τη Γαλλία, έδρα του Euronews, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, αναλαμβάνει σειρά ενεργειών προκειμένου να ανατραπούν τα σχέδια διακοπής λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας που θα είναι, αν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, η μοναδική υπηρεσία επίσημης γλώσσας της ΕΕ που κλείνει ενώ το Euronews χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί επίσης τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και τους Επιτρόπους και τους Ευρωβουλευτές των δύο χωρών να εξαντλήσουν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να παραμείνει ζωντανή η ελληνική γλώσσα στο κανάλι του Euronews, και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Ως δημοσιογράφοι, πιστεύουμε και υπηρετούμε τη θεμελιώδη αξία της ΕΕ, αυτή της ίσης συνύπαρξης των 24 επίσημων γλωσσών των κρατών-μελών ως μιας από τις πλέον διακριτές και σημαντικές συνιστώσες του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Περιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι εκείνη που θα απαρνηθεί αυτές τις αξίες και μάλιστα με οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: