Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ούτε… βάρκα δεν σαλπάρει από τα λιμάνια – Σε 48ωρη η ΠΝΟ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 10/11/2021

Επειδή υπάρχει “πλήρης απροθυμία και στείρα αρνητική συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς” για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

|> Μέχρι στις 6 το πρωί της Παρασκευής 12/11 δεν θα… πλέει σκούνα στις ελληνικές θάλασσες, λόγω της πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Η απεργία αφορά εργαζόμενους σε επιβατηγά πλοία (Ακτοπλοϊκά – Μεσογειακά/Τουριστικά – Πορθμεία) και υπάρχει προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ, ο λόγος που προσάπτεται είναι «η πλήρης απροθυμία και στείρα αρνητική συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς προκειμένου να καταρτιστεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα έτη 2020 και 2021 με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και να στελεχώσει τα πλοία με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες».

Στη ανακοίνωση τονίζεται:

«Η εργοδοτική πλευρά ακολουθώντας τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας όχι μόνο αρνείται να χορηγήσει την οποιαδήποτε αύξηση αλλά επιδεικνύει και μια πλήρως στείρα συμπεριφορά σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Με περισσή προκλητικότητα “αγνοεί” το πραγματικό γεγονός ότι επί διετία δηλαδή από το 2019, οι αποδοχές μας παραμένουν καθηλωμένες παρά τη γνωστή σε όλους συνεχή αύξηση των ειδών πρώτης ανάγκης και των εν γένει υπηρεσιών, που πλήρως εξανεμίζουν τα εισοδήματα μας. Ξεχνούν ακόμα ότι η απασχόλησή μας δεν είναι ετήσια, αλλά για τους περισσότερους από εμάς έχει καταντήσει εποχιακή».

Και…

«Παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ναυτεργατών όχι μόνον δεν επιλύονται αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την σειρά αντεργατικών νόμων με την πρόφαση και της πανδημίας και την εξακολούθηση εφαρμογής του ν. 4150/2013 για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία, του Ν. 4714/2020, που επεμβαίνει στην εσωτερική αυτονομία και λειτουργία των σωματείων, την μόνιμη πλέον παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ώρες απασχόλησης και καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ως και την συνεχιζόμενη ανεργία του κλάδου, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ανάκαμψή της».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΠΝΟ κατά την διάρκεια της απεργίας θα γίνονται προσυγκεντρώσεις μέσα στο λιμάνι, απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει αύριο Πέμπτη 11/11 στις 10:30 το πρωί στον συγκεκριμένο χώρο.

Απάντηση