Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χατζηδάκης: Μετά τις κύριες συντάξεις, λύνεται και το θέμα των επικουρικών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 07/02/2023

Θεσπίζεται άδεια 20 ημερών σε πενθούντες γονείς που χάνουν τα παιδιά τους από την επάρατη ασθένεια

|> «Η Πολιτεία οφείλει να δίνει πρακτικές λύσεις για τους συνταξιούχους και για κάθε συμπολίτη μας που έχει ιδιαίτερη ανάγκη»,  τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας σήμερα στη Βουλή  την τροπολογία για τις παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις , την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας και τη θέσπιση της άδειας των πενθούντων γονέων.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μετά την τεράστια πρόοδο  που έχει σημειωθεί στην απονομή των κύριων συντάξεων –καθώς την περίοδο 2021-2022 εκδόθηκαν 510.000 κύριες συντάξεις έναντι  123.000 το 2019 και  στις νέες αιτήσεις οι κύριες συντάξεις εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 60 ημέρες-, το βάρος πλέον πέφτει στην επιτάχυνσης της απονομής και των επικουρικών συντάξεων.   Και εξήγησε:

«Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις –όπου έχει ήδη εκδοθεί κύρια σύνταξη- είναι περίπου 80.000, εκ των οποίων οι 40.000 υπολογίζεται από τον ΕΦΚΑ ότι θα έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς χάρη στην χρήση των ίδιων εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν και στις κύριες συντάξεις (Πύργος Ελέγχου, ψηφιοποίηση διαδικασιών κ.α.) ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί και υπολογίζεται ότι τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 15.000 επικουρικές συντάξεις και έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχουν εκδοθεί άλλες 25.000. «Απομένουν άλλες 40.000, ορισμένες εκ των οποίων είναι παρελθόντων ετών. Αυτούς τους ανθρώπους θεωρούμε χρέος μας να τους στηρίξουμε, για αυτό προτείνουμε να δοθούν έως τις 15 Μαρτίου 100 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για κάθε μήνα που περιμένει την επικουρική του σύνταξη ή 50 ευρώ αν πρόκειται για επικουρική σύνταξη αναπηρίας, καθώς οι αναπηρικές επικουρικές συντάξεις είναι μικρότερες. Αυτή τη ρύθμιση σας ζητάμε να ψηφίσετε, μαζί με άλλη μια που είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, για την επιτάχυνση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων μέσα στον ΕΦΚΑ».

Ο κ. Χατζηδάκης  σημείωσε ακόμα ότι παρατείνεται για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα χωρίς προϋποθέσεις σε ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Παράλληλα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες επεκτείνεται η περυσινή ρύθμιση που τους δίνει  ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τον  Μάιο και έως τότε θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις  ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας  για το 2022. «Είναι  μια ρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο», υπογράμμισε. Το ίδιο ισχύει και για την άδεια πενθούντων  γονέων 20 ημερών που θεσπίζεται για πρώτη φορά και αφορά εργαζόμενους που χάνουν τα παιδιά τους.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας ανταποκρίθηκε σε αίτημα του συλλόγου ‘’Καρκινάκι’’, στον οποίο συμμετέχουν γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από τον καρκίνο. «Ελπίζω τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στείλουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς στην κοινωνία και να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις», κατέληξε.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: