Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Επιλογή της κυβέρνησης ήταν η αύξηση των φόρων και όχι η μείωση δαπανών”…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 15/05/2016

“Καρφί” Ντομπρόβσκις

“Αδειάζει” κανονικά την ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξή του στη σημερινή “Καθημερινή της Κυριακής” ότι ήταν δική της επιλογή να αυξήσει τους φόρους και όχι να μειώσει τις δαπάνες.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο “Σκάϊ”, προσπαθεί να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, τονίζοντας ότι έως τότε δεν θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας: «Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε επίσης πως οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως είπε, τα μέτρα που συζητούνται, είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων.
Τέλος, επεσήμανε πως εάν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις μέσα στο 2015 δεν θα ήταν τόσο μεγάλη η δημοσιονομική προσαρμογή, που απαιτείται.

Απάντηση