Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιστολή διαμαρτυρίας ομογενών για το θέμα “μη γενοκτονίας” των Ποντίων

ΕΛΛΑΔΑ στις 17/11/2015

Οργανώσεις από Μελβούρνη

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις Φίλη περί μη γενοκτονίας των Ποντίων, έστειλαν από κοινού 15 ομογενειακές οργανώσεις της Μελβούρνης.

Η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας απευθύνεται προς τα ΜΜΕ, τον υπουργό Παιδείας, τους υπεύθυνους αντιπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης του Προξενείου και τα Πρεσβείας στην Αυστραλία, τους οργανισμούς της οικουμενικής Διασποράς και αναφέρει:

Οι κάτωθι συνυπογράφοντες οργανισμοί αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφραστούμε δημόσια και με ανοιχτή επιστολή προς πάσα κατεύθυνση διότι πιστεύουμε πως τα εθνικά θέματα του ελληνισμού είναι υπεράνω δοξασιών και ερμηνειών οποιουδήποτε ατόμου εφόσον αποδίδονται στη διατήρηση της ταυτότητας, της πατρίδας και του λαού της.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας κ. Ν. Φίλη αναφορικά με το θέμα των αδερφών μας Ποντίων, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους με την ερμηνεία της σημασίας της λέξης «γενοκτονία». Αυτό που έπαθε ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι περίτρανα αποδεδειγμένο από πολλούς ιστορικούς και επιστήμονες, τα ονόματα των οποίων είναι ευρέως γνωστά.

Η λέξη «γενοκτονία» καθορίζεται στο λεξικό Τριανταφυλλίδη ως «έγκλημα που διαπράττεται με σκοπό τη συστηματική εξόντωση μιας ομάδας ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο έθνος, στην ίδια φυλή ή στην ίδια θρησκεία». Ο όρος αυτός εντάσσεται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και είναι καθαρά νομικός. Οποιαδήποτε παρερμηνεία είναι αυθαίρετη και διώξιμη.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός βάλλεται από τις ασυγχώρητες και ανιστόρητες δηλώσεις ενός Υπουργού που θα ανέμενε κάποιος ότι είναι πλήρως ενημερωμένος για τα θέματα που σχολιάζει. Σε κάθε περίπτωση ένας Υπουργός, και μάλιστα της Παιδείας, δεν επιτρέπεται να υποπίπτει σε τέτοια σφάλματα τα οποία είτε επί σκοπού, είτε από άγνοια, θίγουν θύλακες του Οικουμενικού Ελληνισμού, διασπούν και αγανακτούν το λαό.

Συνεπώς ο κ. Υπουργός δείχνει πως δεν έχει συναίσθηση της υπεύθυνης θέσης την οποία κατέχει, και θα έπρεπε να υπηρετεί τα συμφέροντα της μαθητιώσας νεολαίας, όχι τα συμφέροντα των θυτών, οι οποίοι περιμένουν τέτοιες δηλώσεις ανιστόρητων πολιτικών για ν’ απαλλάξουν εαυτούς και προγόνους των από το κακούργημα που διέπραξαν.

Η συστηματική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και η εκδίωξή τους από την χώρα των προγόνων τους, όπως και άλλων μερίδων του Ελληνισμού που ζούσαν στη Μικρά Ασία, δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από γενοκτονία, και όχι μόνον εναντίον των Ελλήνων του Πόντου.

Αν εξετάσουμε καλά την ιστορία θα παρατηρήσουμε ότι κάτι παρόμοιο διαπράχθηκε από τους ίδιους θύτες στους αδελφούς μας από την Μικρά Ασία στις αρχές του εικοστού αιώνα, στους αδελφούς Κυπρίους μεταξύ του 1571 και 1864 κ.ά. Αυτά αποτελούν αναμφισβήτητα θέματα συστηματικής και προγραμματισμένης εξόντωσης μέρους ή εξ ολοκλήρου του έθνους των Ελλήνων.

Η άρνηση μιας αναγνωρισμένης γενοκτονίας αυτή καθ’ αυτή αποτελεί ποινικό αδίκημα από το Διεθνές και Ελληνικό Δίκαιο, το οποίο διώκεται και θα πρέπει πλέον το Ελληνικό κράτος που φέρει την ευθύνη των δηλώσεων αυτού του Υπουργού να λάβει τα μέτρα του ενάντια στην παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας.

Ζητούμε, λοιπόν, σύσσωμοι οι κάτωθι οργανισμοί του Ελληνισμού της Διασποράς, και δη της Αυστραλίας, την παραίτηση του κ. Ν. Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας, και τη αντικατάστασή του από κάποιο άλλο υπεύθυνο άτομο, το οποίο με δηλώσεις και έργα του πασχίζει να ενώνει τον Ελληνισμό όπου γης και όχι να τον διαιρεί.

Συνυπογράφουν:

  • Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης «Ο Λευκός Πύργος»
  • Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης
  • Παναρκαδική Ομοσπονδία Βικτωρίας
  • Ένωση Ελλήνων Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής (ΕΕΑΜΑ)
  • Αυστραλο-Ελληνικός Εκπαιδευτικός & Προοδευτικός Οργανισμός (ΑΗΕPΑ)
  • Διοικητικό Συμβούλιο Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης για τις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Μικράς Ασίας και Ανατολικής Ρωμυλίας.
  • Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ)
  • Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας (ΣΕΛΣΑ)
  • Ποντιακή Εστία Μελβούρνης
  • Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων και Εφέδρων Αξιωματικών
  • Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης
  • Πνευματική Εστία Ελληνίδων Μελβούρνης
  • Φιλανθρωπικός Σύλλογος Καβάλας «Ο Άγιος Σύλας»
  • Διασπορική Λογοτεχνική Στοά (ΔΛΣ)
  • Παμμεσηνιακή Ένωση «Ο Παπαφλέσσας»

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: