Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δήλωση-ράπισμα στο ΚΑΣ για τον «αρχαιολογικό χώρο»…

Χωρίς κατηγορία στις 03/04/2019

Επιστολή Μώραλη μετά την ΜΗ αναβολή της συζήτησης που ζητήθηκε από φορείς του Πειραιά

|> Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, για αναβολή της συζήτησης του θέματος της ημερήσιας διάταξης:  «Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής ‘’Καστράκι’’ στη Δ.Ε. Δραπετσώνας του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως δήμαρχος της πόλης του Πειραιά οφείλω να εκφράσω αφενός τη δυσαρέσκεια και αφετέρου την απορία μου για τη μη αποδοχή από το ΚΑΣ του αιτήματος της πόλης, για την αναβολή της συζήτησης με θέμα την κήρυξη του συνόλου της πόλης μας σε αρχαιολογική περιοχή.

Δυσαρέσκεια, καθώς η αντιμετώπιση αυτή δεν συνάδει με το πνεύμα που πρέπει να επικρατεί στις ημέρες μας, που δεν είναι άλλο από  πνεύμα συνεργασίας, διαβούλευσης και συναινέσεων, ειδικά σε σοβαρά θέματα όπως αυτό.

Οι θεσμικοί φορείς του Πειραιά αγνοήθηκαν επιδεικτικά σε μια διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο από δυο χρόνια και στην οποία δεν κλήθηκαν ποτέ εγκαίρως να πουν τις απόψεις τους.  Όταν τελικά τους ζητήθηκαν,  έστω και καθυστερημένα και εκφράστηκαν απόψεις και απορίες, αυτές ούτε ελήφθησαν υπόψη, ούτε απαντήθηκαν ποτέ τα ερωτήματα.

Απορία δε, για το πώς το ΚΑΣ αποδέχθηκε το αίτημα της ΟΛΠ ΑΕ για αναβολή της συνεδρίασης την 5η Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αγνοεί και απορρίπτει το αίτημα όχι της δημοτικής Αρχής αλλά ολόκληρης της πόλης του Πειραιά.

Ελπίζουμε, παρά την λανθασμένη απόφαση για μη αναβολή της συζήτησης, η τελική απόφαση του ΚΑΣ να είναι τέτοια, που να μην δημιουργήσει στην πόλη του Πειραιά και στο σύνολο αυτής αναχώματα, στην επιθυμητή από όλους ανάπτυξη και πρόοδο.

Όλοι γνωρίζουμε στον Πειραιά και πού υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και πού αυτά χρήζουν προστασίας, αλλά επιτέλους κάποια στιγμή και ανάδειξης. Άλλωστε όλοι στον Πειραιά είμαστε περήφανοι για τη μακρά ιστορία μας και για τα ιστορικά μνημεία της πόλης μας.

Ας ελπίσουμε ότι η τελική απόφαση τουλάχιστον θα περιοριστεί εκεί και δεν θα γίνει αποδεκτή η εισήγηση για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του συνόλου του δήμου μας.

Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή είναι παρούσα, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς δεσμεύσεις, αγκυλώσεις και εξαρτήσεις με μόνο γνώμονα την πρόοδο της πόλης και των κατοίκων της και με βάση την τελική απόφαση θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: