Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εποικοδομητική η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των εμπόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 16/03/2015

Με μαζική συμμετοχή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΕΒΕΠ η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ.

Ο πλούτος του προβληματισμού, αλλά και οι πολλές θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν, δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και της ΜμΕ επιχειρηματικότητας, βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και μπορούν να τοποθετηθούν με επάρκεια στα προβλήματα που αναδεικνύει η συγκυρία.
Τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού  Γ. Σταθάκης εκ μέρους του Πρωθυπουργού και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στα ακόλουθα πέντε σημεία:
• Επαναφορά επί του παρόντος στο προηγούμενο νόμο και λειτουργία της αγοράς μέχρι 7 Κυριακές τον χρόνο.
• Έναρξη διαλόγου με την ΕΣΕΕ για τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Αγοράς
• Υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος των “Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου” (ΑΚΕ).
• Ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων με προτεραιότητα των ιδιωτών και στη συνεχεία των επιχειρηματιών.
• Ρευστότητα στην αγορά με τη μέθοδο των μικροδανείων μέχρι €25.000 διαμέσου της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας ή Ταμείου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με την ομιλία στο τέλος της ΓΣ συνθέτοντας τις περισσότερες προτάσεις που ακούστηκαν πρότεινε το παρακάτω ψήφισμα το οποίο συνίσταται στη διατύπωση ενός δεκαλόγου στόχων, οι οποίοι θα διεκδικηθούν και θα προωθηθούν από την Διοίκηση της Συνομοσπονδίας στο επόμενο διάστημα.
Αναλυτικά:
1ος Στόχος. Ο Οδικός Χάρτης του Εμπορίου για ανάπτυξη με απασχόληση και τα 10 “σημεία ανεφοδιασμού” της αγοράς:
• Προτάσεις αντιμετώπισης βασικών προβλημάτων ρευστότητας
• Νέα βάση μέτρησης της εμπορικής πίστης από τον “Τειρεσία”
• Ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών, εγγυήσεων & “κόκκινων” δανείων
• Νομοθετική εξωδικαστική επίλυση διαφορών πιστωτών και οφειλετών με “διαμεσολάβηση”
• Εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων και “έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης”
• Νομοθετική κατάργηση διοικητικών και ποινικών κυρώσεων των “εντός κρίσης ΜμΕ”
• Αποκατάσταση αδικιών της υπερφορολόγησης των ΜμΕ
• Προτάσεις στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων
•Ξεπάγωμα” λογαριασμών επιχειρήσεων
• Αναστολή κατασχέσεων και εκτέλεσης εντολών δέσμευσης μέχρι τη ψήφιση και εφαρμογή της νέας ρύθμισης
2ος Στόχος. Η πρόταση ΕΣΕΕ για “πάγωμα-κεφαλαιοποίηση”, ελεύθερη επιλογή κλάσης και οριστική λύση στο πρόβλημα του ΟΑΕΕ.
3ος Στόχος. Το υπόμνημα για τα εργασιακά θέματα απασχόλησης στο εμπόριο, την ΕΓΣΣΕ και τη διαμόρφωση του κατωτάτου μισθού.
4ος Στόχος. Το υπόμνημα για τη καταγραφή των εμποδίων του Κράτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και οι προτάσεις επίλυσης.
5ος Στόχος. Το συγκριτικό υπόμνημα για τα προβλήματα στο εισαγωγικό εμπόριο και τον άνισο ανταγωνισμό ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων στην αγορά.
6ος Στόχος. Η καταγραφή και επισήμανση από την ΕΣΕΕ όλων των άμεσων και έμμεσων νομοθετικών μέτρων εναντίον των Μμε επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης (2010-2014) σε φορολογία, ασφαλιστικό και κυριακάτικη λειτουργία και ο αγώνας για τη μη επανάληψη των ίδιων σφαλμάτων από τους κυβερνώντες.
7ος Στόχος. Οι 20 προτάσεις της ΕΣΕΕ για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
8ος Στόχος. Η παρέμβαση βελτιωτικών αλλαγών στη διαβούλευση του ν/σ για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις.
9ος Στόχος. Οι προσθήκες στον Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς για την προστασία του καταναλωτή και τη ρύθμιση του πλαισίου αφορά στις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.
10ος Στόχος. Η παρακολούθηση της νέας “εργαλειοθήκης” των έξι μεταρρυθμίσεων και της τεχνικής βοήθειας που συμφώνησαν Κυβέρνηση και ΟΟΣΑ.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή η Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ αποφάσισε τη διενέργεια μίας πανελλαδικής εκστρατείας και πανευρωπαϊκής καμπάνιας με τίτλο «Hellas Fair Trade» που θα έχει ένα διπλό στόχο. Την προώθηση ενός δίκαιου Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Αγοράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων προμηθευτών στις ελληνικές επιχειρήσεις και την δίκαιη αντιμετώπιση των ξένων προμηθευτών προς τους έλληνες επιχειρηματίες.
Επιπλέον, όλοι οι Έλληνες έμποροι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν δίκαια τους καταναλωτές και οι ξένοι δίκαια το ελληνικό εμπόριο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: