Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΣΕΕ: Αγωνία για τις αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 11/02/2015

Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας αγωνιά αλλά και ελπίζει για την πορεία και τα αποτελέσματα του έκτακτου Eurogroup καθώς και τις κρίσιμες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το “πρόγραμμα” της χώρας μας. Εάν θεωρήσουμε ότι πολλές φορές ισχύει ότι «εάν υπάρχει κάποιος χειρότερος από τον αντίπαλό του, είναι ο κακός του εαυτός» τότε σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να συμβεί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους μας. Δύο πράγματα είναι γεγονός και πρέπει να εκτιμηθούν αναλόγως. Πρώτον, η συνταγή του μνημονίου δεν ήταν απλά λάθος, αλλά η μεγαλύτερη καταστροφή από την άποψη των στοιχείων στην ιστορία των παρεμβάσεων του ΔΝΤ. Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος των δανείων προς την Ελλάδα πράγματι πάει για την αποπληρωμή γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, οι οποίες είναι υπέρ-εκτεθειμένες, λόγω κατοχής αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ελληνικών ομολόγων.

Η θέση της ΕΣΕΕ επί του πολύ κρίσιμου για το μέλλον της χώρας θέματος, είναι ότι απαιτείται και από τις δύο πλευρές κάποιου είδους ταπεινοφροσύνη και υπαναχώρηση, ώστε να αποφευχθεί μια μοιραία σύγκρουση, ακόμη και αν ορισμένοι Ευρωπαίοι έχουν μπερδέψει τον αγώνα της χώρας μας για επιβίωση, με την εντύπωσή τους ότι αντιπροσωπεύουν μια “αυτοκρατορία”. Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκπροσωπούν μία ένωση 28 δημοκρατικών ανεξάρτητων χωρών. Αν πράγματι οι ηγέτες των ισχυρών χωρών της Ε.Ε. θεωρούν ότι μπορούν να υπαγορεύουν και να εφαρμόζουν αποικιακούς όρους, τότε ολόκληρη η Ευρώπη κινδυνεύει να εκπροσωπείται από ανθρώπους ακραίων πολιτικών θέσεων, σε χρόνο μηδέν. Η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο την ελληνική πλευρά, η οποία πράγματι μοιάζει συγκεχυμένη, αλλά σε κάθε περίπτωση, ευθύνη βαρύνει και την Ε.Ε. που οφείλει να επανορθώσει ένα τεράστιο λάθος εναντίον του ελληνικού λαού με μια δικαιότερη στάση στήριξης και αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι δουλειά της καγκελαρίου Μέρκελ να βάλει φρένο στη λιτότητα της Ελλάδας και να κάνει στροφή στην ανάπτυξη, αφού η Γερμανία είναι στη θέση του οδηγού της Ε.Ε. δεδομένου του ρόλου της, αλλά και του τεράστιου μεγέθους της οικονομίας της με ένα ΑΕΠ που ξεπερνά τα 2,9 τρις ευρώ, με εξωτερικό χρέος περίπου 2 τρις ευρώ, αλλά με τεράστιο πλεόνασμα και εξαγωγές εκτός χωρών μελών της Ε.Ε. ύψους 1 τρις ευρώ.

Το ελληνικό σχέδιο για “πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων” και “συμφωνία- γέφυρα” που καταθέτει η ελληνική πλευρά στο έκτακτο EUROGROUP και θα υποστηριχθεί από τον  Πρωθυπουργό, στην πρώτη του παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής, συγκροτείται από τέσσερις βασικούς άξονες, οι οποίοι από το ΥΠΟΙΚ, περιγράφονται ως εξής:

1) Πρόγραμμα «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, ενώ το υπόλοιπο 30% των τοξικών μέτρων, είτε θα απαλειφθεί, είτε θα αντικατασταθεί από δέκα νέες μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Επαναπροσδιορισμός του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

3) Τίθεται ενεργά προς διαβούλευση το θέμα του χρέους με κύριο όχημα υλοποίησης την ανταλλαγή ομολόγων (swaps).

4) Λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται και με εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις επιμένοντας στην άμεση εκταμίευση του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ και αύξηση των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ζητά ο ELA να είναι «ελαστικός» ανάλογα με τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Οι νέες συστάσεις μεταρρυθμίσεων που απευθύνει στην Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα (Going for Growth 2015) θα αφορούν στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της, η περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι ο ίδιος ο κ. Γκουρία, χαρακτηρίζει παρωχημένο το “toolkit 2013-14”, την περίφημη “εργαλειοθήκη” που πουλήθηκε για να εφαρμοσθεί πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα, καθώς φέρεται να ήταν απομεινάρι παλαιού και μη αποτελεσματικού προγράμματος του ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα  επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard, που είναι σύμβουλος της κυβέρνησης στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, επίσης έριξε ευθύνες στην τρόικα για την λάθος πολιτική που ακολούθησε. Συγκεκριμένα ο Matthieu Pigasse υπογράμμισε πως «οι πολιτικές που εφάρμοσε η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) είναι λάθος και έχουν ρίξει την Ελλάδα σε τοίχο και ίσως ρίξουν και την Ευρώπη σε τοίχο», ενώ τόνισε πως είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους  προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει σε «αποδεκτά» επίπεδα.

Ακόμα και εάν δεν ανακοινωθεί η πολυπόθητη συμφωνία, το επόμενο διήμερο, πρέπει οπωσδήποτε να μπουν οι βάσεις για να “κλειδώσει” η επέκταση του 70% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η συμφωνία “γέφυρα”, μέχρι το επόμενο EUROGROUP της 16ης Φεβρουαρίου 2015. Ο επιχειρηματικός κόσμος σαφώς και ανησυχεί, αλλά όμως ευελπιστεί σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, ώστε να κλείσει άμεσα και αμοιβαία μια συμφωνία εντός Ευρωζώνης, χωρίς συνέπειες για τη χώρα μας και με μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική αγορά.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: